aA
Buvęs komunistas Jonas Ilijesku (Ion Iliescu) laimėjo sekmadienį vykusį antrąjį Rumunijos prezidento rinkimų ratą. Remiantis nuomonių tyrimo institutų Insomar ir IMAS atlikta balsavusių piliečių apklausa, jis surinko apie 70 proc. balsų. J.Ilijesku (Ion Iliescu) priešininkas ultranacionalistas Korneliu Vadimas Tudoras (Corneliu Vadim Tudor) rinkimuose patyrė aiškų pralaimėjimą.
Pirmasis Rumunijos prezidento rinkimų ratas vyko prieš dvi savaites. Tada nė vienam kandidatui nepavyko surinkti absoliučios balsų daugumos. Oficialius rezultatus tikimasi paskelbti pirmadienį.

Pranešimai apie rinkėjų aktyvumą regionuose parodė, kad piliečiai pasyviai balsavo pirmiausia ten, kur prieš dvi savaites K.V.Tudoro (Corneliu Vadim Tudor) partija "Romania Mare" (Didžioji Rumunija) gavo daug balsų.

J.Ilijesku (Ion Iliescu) vakare sakė, kad tai yra "brandos pergalė", ir pridūrė, jog šalis priešinsis ekstremizmui bei svetimųjų neapykantai. Pastarosios dvi savaitės parodė, kad demokratiją ir toliau reikia ginti. J.Ilijesku (Ion Iliescu) pažadėjo paspartinti reformas ir šalies integraciją į euroatlantines struktūras bei pripažino, kad "laikas jau nėra mūsų sąjungininkas".

Demokratinės partijos pasveikino J.Ilijesku (Ion Iliescu) pergalę. Tačiau kartu Nacionalliberalų partijos pirmininkas Valeriu Stoika (Valeriu Stoica) pažymėjo, kad už šią sėkmę reikia dėkoti ne vien tik J.Ilijesku (Ion Iliescu), o ir "demokratinėms jėgoms šalyje". Rinkėjai balsavo už J.Ilijesku (Ion Iliescu), kad neleistų nugalėti ekstremistui K.V.Tudorui (Corneliu Vadim Tudor).

K.V.Tudoras (Corneliu Vadim Tudor) rinkėjų apklausų rezultatus pavadino "didžiausia rinkimų apgaule" per paskutiniuosius 11 metų ir pareiškė: "Realūs rezultatai yra kaip tik priešingi".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.