aA
Kauno technologijos universitete neakivaizdžiai elektroniką studijuojantis 20 metų mažeikiškis Igoris Burkinas prisipažino gaminęs netikras penkių litų vertės monetas.
Policija I.Burkiną Šiauliuose sulaikė praėjusį trečiadienį apie 23 valandą, kai jis parduotuvėje "Maxima" už alų atsiskaitė netikra penkių litų moneta. Per kratą pas sulaikytąjį buvo rasta dar 31 netikra moneta.

Netikra penkių litų moneta nuo tikros skiriasi tuo, kad yra šiek tiek lengvesnė, neblizga, geltonos spalvos apskritimas su averse esančiu užrašu "5 litai", o reverse - Vyčiu ne įspaustas, bet nudažytas bronzos spalva. Be to, netikros monetos briaunoje nėra užrašo "Penki litai".

Vaikinas pinigus klastojo namuose. Pasinaudojęs tikra moneta bei gipsu, I.Burkinas padarė klišę (ruošinį), nusipirko lydmetalio, bronzos spalvos dažų. Manoma, kad I.Burkinas iš kietesnio metalo pagamindavo apskritimą, kurį įdėjęs į paruoštą klišę apliedavo lydmetaliu, o vėliau monetos viduryje esantį apskritimą nudažydavo bronziniais dažais.

I.Burkinas sakė, jog namie pasigamino 110 netikrų penkių litų monetų. Dalį jų vaikinas realizavo Mažeikiuose. Dviem netikromis monetomis I.Burkinas buvo spėjęs atsiskaityti už prekes Šiauliuose esančioje parduotuvėje "Minima".

Per kratas I.Burkino namuose daugiau netikrų monetų bei jų gamybos priemonių surasti nepavyko. Vaikinas sakė, kad, pasidaręs 110 monetų, jis netikrų pinigų gamybos priemones sunaikino. Chemija besidomintis I.Burkinas teigė, kad idėja gaminti netikras monetas jam kilo skaitant techninę literatūrą.

Po I.Burkino sulaikymo Šiaulių tardymo skyriuje buvo iškelta baudžiamoji byla dėl netikrų pinigų gaminimo, laikymo bei paleidimo apyvarton. Už tai baudžiama laisvės atėmimu nuo trejų iki dešimties metų. Pinigų klastotojui paskirtas namų areštas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.