aA
Marijampoliečiai stebisi, matydami, kad Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys Algis Rimas daugiau laiko praleidžia Taupomojo banko skyriuje nei Seimo posėdžiuose. LDDP narys 60 metų A.Rimas iki šiol vis dar vadovauja Lietuvos taupomojo banko Marijampolės skyriui. Be to, A.Rimas dar yra ir Marijampolės savivaldybės narys.
Algis Rimas
Algis Rimas
© ELTA
Kai valdytojo banke neranda kuris nors klientas, jo pavaldiniai apie valdytojo išrinkimą į Seimą nieko nesako, tik paaiškina, kad valdytojas šiuo metu gydosi. Taupomojo banko administracija Vilniuje patvirtino, jog Marijampolės skyriui vis dar vadovauja A.Rimas. Ir pats Seimo narys neneigė to, kad vis dar dirba banke.

Pats A.Rimas teigė, jog su Taupomojo banko vadovybe jis yra aptaręs išėjimo iš darbo reikalus: "Tik dar norėjosi kiek padėti darbovietei. Buvo visokių pradėtų ir neužbaigtų darbų". Taupomojo banko Marijampolės skyriaus valdytojas priklauso Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui.

Šio komiteto pirmininkas Klemensas Rimšelis "Lietuvos rytui" teigė, jog A.Rimas posėdžiuose kartais pasirodydavo, bet tikrai nėra labai uolus jų dalyvis. Parlamentaras yra įsitikinęs, kad dirbdamas banke įstatymų nepažeidžia: "Seimo statute numatyta, jog iš senojo darbo galiu išeiti per tris mėnesius".

Tačiau A.Rimas negalėjo paaiškinti, kodėl rėmėsi tik Seimo statutu, bet nepaisė šalies Konstitucijos. Pagrindiniame šalies įstatyme teigiama, jog Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas parlamente, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

Pasak Konstitucijos, Seimo narys negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus honorarą už kūrybą. "Lietuvos rytą" konsultavęs teisėjas teigė, kad Konstitucijoje vienareikšmiškai teigiama, jog Seimo narys negali eiti jokių kitų pareigų - įstatyme nėra nurodyta jokių terminų ar išlygų. Seimo statute tokias išlygas parlamentarai sau nustatė savavališkai.

Specialistų teigimu, kol Konstitucinis Teismas nėra išdėstęs savo nuomonės, Seimo statutas nelaikomas prieštaraujančiu pagrindiniam šalies įstatymui dokumentu: "Tačiau jis nėra korektiškas Konstitucijos atžvilgiu".

Konservatorius Jurgis Razma taip pat mano, jog susidariusi dviprasmiška padėtis yra pakankamas pagrindas kreiptis į Konstitucinį Teismą: "Reikėtų griežčiau laikytis Konstitucijos ir mažiau naudotis Seimo statuto teikiamomis lengvatomis".

"Lietuvos rytas"