aA
Į policiją vis dažniau kreipiasi išpirką už pavogtą automobilį plėšikams sumokėję, tačiau taip savo mašinos ir neatgavę žmonės. Įtariama, jog šia veikla - žmonių įtikinėjimu telefonu, kad jie pervestų pinigus į banko sąskaitą, - užsiima įkalinimo įstaigose esantys asmenys.
Šiemet vien Šiauliuose užfiksuoti aštuoni tokie atvejai. Kriminalistai teigia, kad sukčių aukų yra gerokai daugiau, nes ne visi nukentėjusieji kreipiasi į teisėsaugininkus. Sukčių naudojamas pavogto automobilio išsipirkimo būdas Šiauliuose - nesudėtingas.

Paprastai savininkas paduoda skelbimą į vietinį Šiaulių reklamos laikraštį apie pavogtą transporto priemonę ir pažada atsilyginti mašiną grąžinusiam asmeniui. Taip atgauti automobilį bando apie pusė nuo vagių nukentėjusių šiauliečių.

Pasirodžius skelbimui, nukentėjusiajam paskambina sukčius ir pagal dingusio automobilio vertę pasiūlo jį išsipirkti. Mašinos savininkui yra nurodomas sąskaitos "Snoro" banke numeris ir reikalaujama į ją pervesti išpirką. Pažadais patikėjęs ir pinigus į sąskaitą pervedęs žmogus automobilio neatgauna, nes paprasčiausiai sukčiai jo net nėra matę akyse.

"Lietuvos ryto" žurnalistas nutarė pats įsitikinti, kaip dirba sukčiai. Į Šiaulių reklamos laikraštį buvo paduotas skelbimas, neva pavogtas 1989 metų raudonos spalvos automobilis "Mazda 626". Kitą dieną žurnalistui važiuojant šiuo automobiliu į darbą, jam buvo paskambinta į mobilųjį telefoną ir pareikalauta sumokėti 300 JAV dolerių išpirką.

Iš mobiliojo telefono (numeris 289-53359) paskambinęs vyriškis sutiko palaukti vieną dieną, kol pavyks surinkti reikalaujamą sumą. Sukčius pagrasino, kad nebūtų kreipiamasi į policiją, nes dingusi mašina bus supjaustyta į gabalėlius. Po to buvo pareikalauta kitą dieną 10 val. paskambinti ir pranešti, ar išpirka jau paruošta.

Kitą rytą paskambinus sukčiams, buvo pareikalauta, kad žurnalistas ateitų iki Šiaulių autobusų stoties. Su vos juntamu rusišku akcentu kalbėjęs išpirkos prašytojas pasiteiravo, ar autobusų stotis yra toli nuo miesto centro, ir smulkiai išsiklausinėjo, kaip bus apsirengęs pinigus atnešęs žmogus.

Pasiguodus, jog pavyko surinkti tik 1000 litų, sukčius sutiko sumažinti išpirką.

Po keliolikos minučių paskambinus ir pasakius, kad žmogus su išpirka jau laukia autobusų stotyje, vyriškis paaiškino, kad planai keičiasi - šią išpirką reikia pervesti į Vidos Paliliūnienės vardu "Snoro" banke atidarytą sąskaitą Nr. 531811197. Reikalavimas pervesti pinigus nebuvo įvykdytas. Po keliolikos minučių paskambino sunerimęs sukčius ir paprašė paaiškinti, kodėl delsiama.

Žurnalistui paprašius išvardyti dingusioje mašinoje buvusius daiktus ar bent ieškomo "Mazda 626" modelio durų skaičių, sukčius atrėžė, kad reikia pasikliauti garbės žodžiu: "Vyre, jeigu tau buvo paskambinta, vadinasi, turim ir tavo mašiną. Žuliko garbės žodis". Kiek vėliau žurnalistas paskambino sukčiams ir padėkojo už neva grąžintą mašiną. Nesutrikę išpirkos prašytojai pasiteiravo, kokios spalvos buvo atsiradusi mašina, ir tvirtino pinigus atsiimsiantys iš konkuruojančios gaujos.

"Lietuvos rytas" rado dar vieną šiaulietį, iš kurio tie patys sukčiai reikalavo išpirkos už dingusią mašiną. Už 1986 metų "Mazda 626" automobilį iš pradžių buvo paprašyta 400 JAV dolerių, vėliau nusiderėta iki perpus mažesnės sumos.

Toks sukčiavimo būdas paplitęs visoje Lietuvoje. Taip apgautų žmonių buvo ir Kretingoje, ir Kaune, ir kituose šalies miestuose. Sukčiai išsipirkti siūlo ir pamestus dokumentus, rankines. Policijos departamento pareigūnai įtaria, kad tuo verčiasi įkalinimo įstaigose esantys asmenys.

Šiuos įtarimus sustiprino ir tai, kad sukčiai nekeičia telefono numerio, skambina tik tam tikru metu, kai kamerose nebūna atliekami patikrinimai. "Įkalintieji kamerose nuolat varto laikraščius ir slapta atneštais telefonais tam tikromis valandomis ieško lengvatikių.

Laisvėje likę nusikaltėlių bendrininkai iš sąskaitų bankuose pasiima apgautų žmonių pervestus pinigus", - nusikaltimo schemą aiškino pareigūnas.

"Lietuvos rytas"