aA
Priimdamas šių metų Nobelio taikos premiją, Pietų Korėjos prezidentas Kim Te Čžunas (Kim Dae-jung) sekmadienį dėkojo stalinistinei Šiaurės Korėjai už šaltojo karo įtampos sumažinimą bei žadėjo pašvęsti likusią savo gyvenimo dalį kovai už taiką ir žmogaus teises.
75 metų Kim Te Čžunui (Kim Dae-jung) Nobelio taikos premija buvo skirta už vadinamąją "giedros politiką", kurios padedamas siekė glaudesnių santykių tarp kapitalistinės Pietų Korėjos ir komunistinės Šiaurės, bei už viso gyvenimo nuopelnus kovojant už demokratiją ir žmogaus teises Azijoje.

Sekmadienį kalbėdamas Norvegijos sostinės Oslo merijoje, Kim Te Čžunas (Kim Dae-jung) pabrėžė, kad premija turėjo atitekti "nesuskaičiuojamiems žmonėms ir kolegoms" Pietų Korėjoje.

Tuo pat metu jis aukštai įvertino Šiaurės Korėjos lyderį Kim Čen Irą (Kim Jong-il), kuris birželio mėnesį per istorinį Pchenjano viršūnių susitikimą atsisakė ankstesnio reikalavimo dėl amerikiečių armijos išvedimo iš pietinės Korėjos pusiasalio dalies.

Pietų Korėjoje ir prie sienos tarp abiejų valstybių, kuri yra laikoma viena labiausiai militarizuotų pasaulyje, vis dar tarnauja apie 37 tūkst. JAV kariškių.

Jam sekmadienį Osle buvo įteiktas aukso medalis, diplomas ir čekis 9 mln. Švedijos kronų (930 tūkst. JAV dolerių). Pats Kim Te Čžunas (Kim Dae-jung) yra ne kartą sakęs, jog Nobelio premiją mieliau būtų pasidalijęs su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Čen Iru (Kim Jong-il).

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.