aA
Lietuvoje vienintelėje iš trijų Baltijos šalių nėra institucijos, kuri rūpintųsi teisiniais valstybės ir religijos santykiais. Tai akcentuota šią savaitę Vilniuje vykusioje tarptautinėje konferencijoje "Religija ir teisė pilietinėje visuomenėje", pranešė Teisingumo ministerija.
Renginyje buvo apžvelgiami ir analizuojami religijos ir bažnyčios santykiai Baltijos šalyse ir kitose užsienio valstybėse, religijos ir tikėjimo laisvės principai, aptartas žiniasklaidos vaidmuo, įtakojant viešąją politiką ir ugdant religinę toleranciją.

Konferencijoje ypač akcentuota informacijos centrų religinių bendrijų ir bendruomenių klausimais stoka Lietuvoje.

Skirtingai nei kitose Baltijos valstybėse, Lietuvoje nėra institucijos, kuri rūpintųsi teisiniais valstybės ir religijos santykiais. Latvijoje šią funkciją vykdo Religijos reikalų valdyba, Estijoje - Religijos reikalų departamentas.

Lietuvoje pagal Religinių bendruomenių ir bendrijų įstatymą numatyta steigti departamentą, analizuojantį religinę situaciją Lietuvoje, tačiau kol kas jis nėra įsteigtas, o Teisingumo ministerijos Registrų skyriui ši funkcija nėra priskirta.

Konferencijos pranešėjai ir dalyviai nemažai dėmesio skyrė informacijos apie religines bendrijas, ypač naujuosius religinius judėjimus, pateikimo formai. Pranešėjai ragino objektyviai informuoti apie naujųjų religinių judėjimų veiklą, neteikti apie juos nepagrįstų apibendrinimų, remiantis vieno judėjimo veikla.

Lietuvos Teisingumo ministerijos Registrų skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Žiliukaitė pateikė 1998-2000 m. publikacijų religijų klausimais analizę, kuri parodė, kad Lietuvos spaudoje tikintis žmogus dažniausiai vaizduojamas kaip nepilnavertis, informacija, ypač apie naujuosius religinius judėjimus, dažnai pateikiama neobjektyviai, naudojantis netiksliais duomenimis.

Dvi dienas trukusioje konferencijoje dalyvavo pranešėjai iš trijų Baltijos šalių, Vokietijos, Norvegijos, Švedijos, Ispanijos ir Didžiosios Britanijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.