aA
Europos Sąjunga (ES) yra patenkinta savo plėtros derybų tempais ir tikisi, kad naujų narių priėmimo procesas bus pradėtas vėliausiai iki 2005 metų sausio. Tai ketvirtadienį pareiškė ES komisaras plėtrai Guenteris Verheugenas (Giunteris Ferhoigenas).
Jis atsisakė prognozuoti tikslią datą, kada ES pradės plėstis. Pasak jo, kiekviena iš 12 kandidačių įstos tik tada, kai patenkins ES narystės kriterijus.

"2005-ieji yra vėliausia data, kai mes pradėsime priėmimą", sakė G. Verheugenas per spaudos konferenciją.

Pasak jo, tapti ES narėmis minėtu laiku ruošiasi 10 kandidačių. Dvi likusias - Rumuniją ir Bulgariją - numatoma priimti vėlesniu laiku.

Kai kurie diplomatai abejojo, ar plėtimasis galės įvykti taip greitai, nors dalis pirmaujančių kandidačių užsibrėžė dar ankstyvesnį stojimo laiką - 2003 metus.

Kitos 10 šalių, vedančių derybas dėl ES narystės, yra Lenkija, Estija, Latvija, Lietuva, Slovakija, Čekija, Vengrija, Slovėnija, Kipras ir Malta. Kai kurios kandidatės yra išreiškusios nepasitenkinimą, kad ES plėtimosi procesas, jų nuomone, yra vilkinamas.

Tačiau G. Verheugenas sakė esąs patenkintas daroma pažanga. Jis ir Europos Komisijos pirmininkas Romano Prodi (Romanas Prodis) mano, kad plėtros procesas prasidės dar jų kadencijos laikotarpiu. Judviejų kadencija baigiasi 2005 metų sausį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.