aA
Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareiškė, kad derybos dėl naujos Rusijos ir Europos Sąjungos (ES) strateginio bendradarbiavimo sutarties bus sunkios, tačiau šalys ras kompromisą, praneša naujienų agentūra RBC.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas
© Reuters/Scanpix
Tokią nuomonę ministras išsakė išplėsto Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos posėdžio dėl Rusijos ir ES prekybos bei ekonominių santykių metu.

"Derybos anksčiau ar vėliau bus pradėtos. Nesitikime, kad jos bus lengvos, nes mūsų nuomonės daugeliu klausimų skiriasi. Reikės ieškoti kompromiso", - sakė S.Lavrovas.

Ministras pažymėjo, kad šiuo metu derybose dėl strateginio bendradarbiavimo sutarties "susiformavo aklavietė".

"Apgailestaujame, kad grynai techninius klausimus ES perkėlė į politinę plotmę. Sunkumų yra, tačiau reikia imtis papildomų priemonių, kad išspręstume šią sudėtingą situaciją", - sakė Rusijos užsienio reikalų ministras.

S. Lavrovo teigimu, viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl derybos yra tokios sudėtingos, yra pačioje ES. 2004-aisiais prie ES prisijungė 10 naujų narių. Dalis naujųjų narių atsinešė "nuoskaudų ir bekompromisiškumo bagažą".

Ministras pabrėžė, kad Rusija visuomet teigiamai vertino ES plėtrą, tačiau tuo pat metu Maskva pripažįsta, kad nepasitenkinimas iš Rytų Europos pusės ne tik neišnyko, bet ir toliau yra kultivuojamas.

S.Lavrovo nuomone, ES tapo mažiau kontroliuojama. Rusijos tokia padėtis netenkina.

"Norime stiprios ES. Esu įsitikinęs, kad Bendrijos vadovai atras mechanizmą, kuris leis tiksliai suformuoti strateginę poziciją nesiblaškant dėl smulkmenų", - sakė ministras.

Jis nurodė, jog "Rusija turėtų pasinaudoti susidariusia pauze, kad nustatytų Europos ir Rusijos verslo bendradarbiavimo mechanizmus".

Ministro teigimu, Maskva nedramatizuoja to fakto, kad derybos užtruko, nes "perdėtų priemonių" nereikia nei Rusijai, nei ES.

Rusijos ir ES derybas dėl strateginio bendradarbiavimo vis dar blokuoja Lenkija, kaltinanti Maskvą, Varšuvos nuomone, dėl politinio sprendimo uždrausti lenkiškos mėsos importą į Rusijos Federacijos teritoriją. Toks draudimas buvo įvestas 2005 metais.

Be to, Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio teigimu, ES gali blokuoti Rusijos narystę Pasaulio prekybos organizacijoje, jei nebus rastas kompromisas dėl mėsos importo.

Tuo tarpu ES ne kartą ragino Maskvą panaikinti draudimą importuoti lenkišką mėsą, tačiau paskutinės ES ir Rusijos delegacijų derybos šiuo klausimu, įvykusios balandžio pabaigoje Kipre, buvo bevaisės.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.