aA
Kitą savaitę Kauno miesto Rotušėje arkivyskupui metropolitui Sigitui Tamkevičiui bus perduotas 36 metus Kestono institute (Oksfordas, Anglija) saugotas Lietuvos gyventojų 1971 metais pasirašytas memorandumas, reikalaujantis iš sovietinės valdžios nutraukti represijas prieš kunigus ir užtikrinti teisę į sąžinės bei tikėjimo laisvę.
Sigitas Tamkevičius
Sigitas Tamkevičius
© D.Tunkūno nuotr.
Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba prane64, kad daugiau kaip 17 tūkst. Lietuvos tikinčiųjų pasirašytas memorandumas buvo skirtas tuometiniam Sovietų Sąjungos komunistų partijos generaliniam sekretoriui Leonidui Brežnevui.

Slapta ir labai rizikuojant Nijolės Sadūnaitės Maskvoje per britų žurnalistą perduotas dokumentas su originaliais parašais pateko į Vakarus ir atsidūrė Kestono institute (1969 m. įkurtas institutas tyrinėjo komunizmo žmogaus teisių pažeidimus ir religijų suvaržymą). Institutas išplatino žinią apie memorandumą Vakarų spaudoje.

Taip pasaulio visuomenės dėmesys buvo atkreiptas į tikinčiųjų persekiojimą Lietuvoje, taip pat pristabdytas KGB siautėjimas nuo pasaulio ir jo žiniasklaidos atskirtos Lietuvos Katalikų Bažnyčios atžvilgiu.

Memorandumo kopija tais pačiais metais pasiekė ir Jungtinių Tautų Organizaciją.

Kestono instituto įkūrėjas ir prezidentas kanauninkas Michaelas Bourdeaux, į kurio rankas tuomet pateko šis istorinis lietuvių pasipriešinimą sovietų okupacijai ir kovą už savo teises liudijantis dokumentas, liepos 9 dieną memorandumą saugoti atiduos Lietuvos Katalikų Bažnyčiai įteikdamas jį aktyviai prieš sovietinio rėžimo tikėjimo suvaržymą veikusiam, vienam iš parašų rinkimo iniciatorių arkivyskupui S.Tamkevičiui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.