aA
Sveikatos apsaugos ministerija sveikina Prezidento sprendimą pasirašyti Alkoholio kontrolės pakeitimo ir papildymo įstatymą. Šio įstatymo patvirtinimas yra viena iš priemonių kontroliuoti alkoholio vartojimo plitimą ypač tarp jaunimo ir vaikų.
Geriantis vyras
© DELFI
„Lietuva labiausiai išsiskiria Europos regione pagal alkoholio vartojimą ir jo sukeliamų problemų rimtumą. Alkoholinių psichozių skaičius per pastaruosius 17 metų išaugo daugiau nei 10 kartų. Pasitaiko atvejų, kai net vaikams nustatoma alkoholinės psichozės atvejų. Todėl mes turime imtis visų įmanomų priemonių kontroliuoti šią situaciją“, - pranešime spaudai cituojamas sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas.

Ministro teigimu, moksliniai tyrimai neabejotinai įrodo, kad alkoholinių gėrimų reklama skatina vaikus pradėti vartoti alkoholį ir lemia tai, kad dažnai alkoholinių gėrimų reklamą matantys vaikai alkoholį vartoja intensyviau.

Birželio 21 dieną Seime patvirtintos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, sugriežtinančios alkoholinių gėrimų reklamą per radiją ir televiziją, visiškai atitinka ir Europos Sąjungos (ES) bei Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas.

„PSO dar 2005 m. priėmė „Alkoholio politikos Europos regione metmenis“, kuriuose nurodoma, kad visi vaikai ir paaugliai turi teisę augti aplinkoje, apsaugotoje nuo neigiamų alkoholio vartojimo pasekmių. PSO dokumente aiškiai nurodoma, kad alkoholinių gėrimų reklamos griežtas reguliavimas ar net draudimas yra vienas iš būdų mažinti alkoholio žalą vaikams, jaunimui. Džiaugiamės, kad ir mūsų šalies sveikatos apsaugos politika eina šia kryptimi“, - teigė R. Turčinskas.

Alkoholinių gėrimų reklama draudžiama ar ribojama Austrijoje, Belgijoje, Švedijoje, Prancūzijoje, Airijoje, Portugalijoje. Ypač griežtai prižiūrima, kad alkoholiniai gėrimai nebūtų reklamuojami per sporto ir kultūrinius renginius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.