aA
Sostinės savivaldybės tarybos nariai, net ir neužimdami jokių postų, per mėnesį prie algų iš pagrindinių savo darboviečių gali "prisidurti" po daugiau nei tūkstantį litų. Atlyginimo dydis priklauso nuo politikų sąžinės – jie patys nurodo, kiek valandų dirbo savivaldybėje. „Prie kiekvieno tarybos nario prievaizdo nepastatysi, tai yra žmonių sąžinės reikalas nurodyti teisingą valandų skaičių“, - DELFI sakė sostinės vicemeras Evaldas Lementauskas.
Vilniaus miesto savivaldybė
Vilniaus miesto savivaldybė
© DELFI
Jis jau pasirašė potvarkį, kuriuo savivaldybės administracijos buhalterijai pavesta apmokėti tarybos nariams už darbą šių metų mėnesį.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą tarybų nariams, išskyrus merą ir jo pavaduotojus, už darbą einant savivaldybės tarybos nario pareigas yra mokamas atlyginimas. Jis skaičiuojamas atsižvelgiant į vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydį ir faktiškai dirbtą laiką. Vilniaus savivaldybėje tarybos nario darbo valanda vertinama 10, 86 Lt.

Todėl eilinių sostinės tarybos narių atlyginimo dydį lemia ne tik drausmingas posėdžių lankomumas, bet ir jų skaičius bei trukmė: kuo ilgiau tarybos nariai diskutuoja, tuo daugiau uždirba. Be to, anot E. Lementausko, politikams atlyginama už darbą frakcijose ar susitikimus su rinkėjais.

Birželio mėnesį daugiausiai – 1216 Lt uždirbo Lietuvos rusų sąjungos lyderis Sergejus Dmitrijevas. Jis nurodė savivaldybėje praleidęs 112 valandų.

Beveik 100 valandų birželį savivaldybėje dirbo ir per 1000 Lt uždirbo dar penki tarybos nariai: Rusų sąjungos atstovė Larisa Dmitrijeva, liberaldemokratai Olegas Gluchovas ir Gintaras Kazakas, Liberalų sąjūdžio atstovas Algirdas Gricius ir konservatorė Violeta Podolskaitė.

Mažiausiai laiko savivaldybėje praėjusį mėnesį praleido Liberalų ir centro sąjungos narys Gintautas Kėvišas. Už 24 valandas jam priklauso 260 Lt. Liberaldemokratų lyderis Rolandas Paksas už 33 valandas gaus 358 Lt. Ne ką daugiau uždirbo liberalai Dainius Pūras, Rita Dapkutė, Arvydas Šaltenis.

Prie atlyginimo už valandas tarybos nariams kas mėnesį išmokama kompensacija už kanceliarijos, pašto, telefono ir transporto išlaidas. Prieš trejus metus nustatyta išmoka siekia 200 Lt., o komitetų pirmininkams, kolegijos nariams ir frakcijų vadovams – 250 Lt.

DELFI žiniomis, sostinės merą Juozą Imbrasą yra pasiekęs vieno tarybos nario prašymas padidinti šią kompensaciją iki 600 Lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.