aA
Prieš metus į Šilalės rajono Kaltinėnų parapiją perkeltas ir į konfliktą su parapijiečiais įsivėlęs klebonas Narsutis Petrikas nenori nieko bendro turėti su našlaičius ir senelius globojusio savo pirmtako Petro Linkevičiaus bei vietos bendruomenės įsteigtu šv. Jono Krikštytojo bažnyčios jaunimo centru. Klebonas per teismus bando pasiekti, kad centro įkūrėjai pasirinktų kitą, su šv. Romos Katalikų bažnyčia nesusijusį pavadinimą.
Automobilio padanga
Automobilio padanga
© K.Šatūno nuotr.
Savo ieškinyje Šilalės rajono apylinkės teismui Kaltinėnų šv. Jono Krikštytojo parapija nurodė, kad Jaunimo centras yra visuomeninė organizacija, neturinti nieko bendro su bažnyčia, todėl negali prisidengti jos vardu.

Jaunimo centrui vadovauja Giedrius Dainys, kuriam N.Petrikas visos minios akivaizdoje tvojo į veidą, kai Kaltinėnų gyventojai piketavo dėl gerbiamo dvasininko iškėlimo į kitą parapiją ir piktinosi naujai paskirtu dvasininku. Šį incidentą parodė daugelis televizijų.

Prisidengus vardu galima lengviau rasti rėmėjų

Nuo praėjusių metų liepos 13 d. parapijai vadovaujantis N. Petrikas teisme piktinosi, kad centro atstovai siuntė raštus Telšių vyskupui ir prašė jį iškelti iš parapijos, o į maldos namus grąžinti buvusį kleboną P.Linkevičių.

Jaunimo centras savo veiklą bažnyčios rūsyje pradėjo 2000-aisiais, nors oficialiai buvo įregistruotas tik po šešerių metų. Patalpas centrui suteikė jį globojęs P.Linkevičius.

N.Petrikas tvirtino, kad Kaltinėnuose yra viena bažnyčia, centro pavadinimas su ja susijęs, todėl visuomenei gali atrodyti, kad klebonas uždraudė jaunimo judėjimo veiklą. Būtent tokias kalbas ir pasisakymus klebonas teigia išgirdęs ne tik iš parapijiečių, bet ir perskaitęs spaudoje.

„Pagal Vatikano ir Lietuvos sutartį, į organizacijos pavadinimą bažnyčios vardą galima įrašyti tik gavus vyskupo leidimą, - DELFI sakė N.Petrikas. – Bažnyčioje veikusi pasaulietinė organizacija tokio leidimo neturėjo. Nežinau, gal įvyko klaida ar neapsižiūrėjimas registruojant Jaunimo centro pavadinimą“.

Dvasininkas įsitikinęs, kad centrui naudinga būti susijusiam su bažnyčia – esą lengviau prisivilioti rėmėjų iš valstybinių institucijų, verslininkų.

Pavadinimą nurodė pakeisti vyskupas

Kryžius, religija, krikščionybė
© Corbis/Scanpix

Klebonas taip pat pabrėžė, kad ne jis asmeniškai, o Telšių kurija ir vyskupas Jonas Boruta nurodė išsklaidyti dviprasmybes ir neaiškumus.

Su parapijos pareikštu ieškiniu dėl pavadinimo pakeitimo nesutiko Jaunimo centro įkūrėjai. Teismui jie nurodė, kad šv. Jono Krikštytojo bažnyčia nėra vien tik katalikų, todėl esą nėra pagrindo keisti pavadinimą.

Centro vadovas nurodė, kad jis vykdo kultūrinę veiklą, anksčiau glaudžiai bendradarbiavo su bažnyčia.

Jaunimo judėjimo atstovai iš bažnyčios visą turtą išsivežė prieš pat N.Petrikui atvažiuojant į Kaltinėnus.

„Jiems sakiau, ačiū Dievui, kad jums tam tikru laiku atėmė protą ir visus daiktus išsivežėte iš bažnyčios, - DELFI sakė N.Petrikas. – Jeigu jie būtų pasilikę, sunkiai būčiau juos iškrapštęs, nežinau, ar lengvai pakeisčiau jų gyvenimo kryptį. O kadangi daiktus išsivežė, jie padarė paslaugą“.

Dėl pradurtų padangų – byla prieš našlaitį

Automobilio padanga
© K.Šatūno nuotr.

Šilalės rajono apylinkės teismas patenkino Kaltanėnų šv. Jono Krikštytojo bažnyčios prašymą ir įpareigojo centrą pakeisti pavadinimą. Tačiau teismo sprendimą centro steigėjai apskundė Klaipėdos apygardos teismui.

Jeigu apeliacinį skundą išnagrinėjęs teismas paliks galioti žemesnės instancijos sprendimą, tai jau bus antroji N.Petriko pergalė teismuose. Birželio pradžioje Šilalės rajono apylinkės teismas Kauno tautinės kultūros centro budėtoją Žygimantą Stakionį pripažino kaltu padarius baudžiamąjį nusižengimą ir skyrė tūkstančio litų baudą.

Buvusio Kaltinėnų klebono globotą našlaitį N. Petrikas padavė į teismą, kai šis klebonijos kieme peiliu pradūrė dvi naujojo dvasininko automobilio „Audi A4“ padangas.

Ž. Stakionis teismui nurodė, kad taip pasielgė maištaudamas prieš naujojo klebono paskyrimą – esą jis neįleido jo su ekskursija į bažnyčią bei atleido iš Jaunimo centro.

Ž. Stakionis klebonui atlygino patirtą materialinę ir moralinę žalą – sumokėjo 3 tūkst. 250 litų, tačiau N.Petrikas teisme papildomai pareikalavo 5 tūkst. litų. Teismas šį dvasininko prašymą atmetė.

Piketavo prie vyskupijos

Neramumai Kaltinėnuose kilo, kai 18 metų dirbęs ir labiausiai miestelyje gerbiamas P. Linkevičius buvo iškeltas į kitą parapiją.

P. Linkevičiaus pastangomis buvo įkurta senelių prieglauda, slaugos namai, Jaunimo bei Reabilitacijos centrai.

Vyskupo sprendimu iškelti mylimą kleboną pasipiktinę parapijos tikintieji piketavo prie Telšių vyskupijos, kreipėsi į apaštalinį nuncijų, kardinolą Audrį Juozą Bačkį, žadėjo teisybės ieškoti net Vatikane. Tačiau vyskupas sprendimo neatšaukė.

Jaunimo centrui vadovauja Giedrius Dainys, kuriam N. Petrikas visos minios akivaizdoje tvojo į veidą. Šį vaizdą parodė daugelis televizijų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.