aA
Litai
Litai
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Trečiadienį priimtu įstatymu Seimas nustatė, kad valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos bazinis dydis 2008 metais sieks 490 litų. Šiemet taikomas bazinis siekia 442 litus.

Už Vyriausybės pateiktą įstatymo projektą balsavo 67 parlamentarai, prieš – 2, susilaikė 4. Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui paskelbus rezultatus, posėdžių salėje pasigirdo skysti plojimai.

Toks sprendimas buvo priimtas nepaisant finansų ministro Rimanto Šadžiaus prašymo patvirtinti Vyriausybės pasiūlytą 460 litų dydžio bazinį dydį.

“Tas bazinis dydis yra taikomas ne tik valstybės tarnautojams, bet ir politikams, tai yra man, kaip ministrui, ir mano kolegoms, ir jums, kaip Seimo nariams. Ar tikrai priimdami šį sprendimą mes visi apsvarstėme valstybės galimybes ir galimybę teisingai didinti atlyginimus tiems žmonėms, kurie gauna šiuos atlyginimus iš biudžeto?” – išvakarėse kalbėdamas iš Seimo tribūnos, retoriškai klausė R. Šadžius.

Beje, socialdemokratas Algimantas Salamakinas siūlė kompromisinį variantą – patvirtinti 470 litų bazinį dydį, tačiau tam nebuvo pritarta.

Bazinis dydis didinamas atsižvelgus į profsąjungų pasiūlymus, 2006-aisiais užfiksuotą vidutinę metinę infliaciją – 3,8 proc., kitus veiksnius (pavyzdžiui, šiemet ir kitąmet prognozuojamą infliaciją – atitinkamai 4,3 proc. ir 3,9 proc., planuojamą vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio augimą – atitinkamai 18,4 proc. ir 11,8 proc., planuojamą BVP augimą – atitinkamai 7,2 proc. ir 5,3 proc.)

Didesnis bazinis dydis pareikalaus papildomų 130-150 mln. litų iš biudžeto.

Profesinių sąjungų susivienijimai paragino nustatyti dar didesnį bazinį dydį – 580 litų. Tačiau Finansų ministerija pasiūlė 460 litų bazinį dydį, motyvuodama tuo, kad jį didinti daugiau negu 4 proc. nėra finansinių galimybių.

“Manau, kad šiandien mūsų valstybė nepasiryžusi ir negalėtų 2008 metams tokių sumų suplanuoti biudžete. Jeigu būtų priimtas jūsų siūlomas sprendimas (490 litų – DELFI), be abejo, mes ieškotume tų lėšų, tačiau būtume priversti mažinti asignavimus kitiems tikslams. Turbūt tektų labai smarkiai apkarpyti valstybės investicijų programą, nes kitų išlaidų – pensijų ar pašalpų - mes sumažinti negalime, jos mokamos pagal jūsų priimtus, prezidento paskelbtus ir įsigaliojusius įstatymus”, - kalbėjo R. Šadžius.

Tarp žmonių, kuriems padidės atlyginimai, yra ir Seimo nariai - jų darbo užmokestis turėtų šoktelti ne vienu šimtu litų. Šiuo metu eilinio parlamentaro atlyginimas “ant popieriaus” siekia 4199 litus, tačiau už einamas pareigas jiems mokami įvairūs priedai. Padidinus bazinį dydį, eilinio Seimo nario atlyginimas turėtų siekti 4655 litus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.