aA
Parlamentarai nusprendė nebeskubėti ir besibaigiančioje pavasario sesijoje nebesvarstyti rentų buvusiems Seimo nariams klausimo. Tam, kad rentos būtų įteisintos, reikėjo tik vieno balsavimo Seime. Tačiau trečiadienį, paskutinę sesijos dieną, į posėdžio darbotvarkę šis klausimas nebuvo įtrauktas.
Renta-karikatūra
© DELFI
Seniūnų sueiga, prieš posėdį patvirtinanti darbotvarkės projektą, pataisų dėl rentų neįtraukė. Tvirtinant darbotvarkę Seimo posėdžių salėje, apie rentas net nebuvo užsiminta.

Neskubėti įteisinti rentas bei palikti lemiamą sprendimą rudens sesijai anksčiau siūlė ir Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. Tačiau jis stebėjosi kilusiu triukšmu dėl rentas numatančių pataisų svarstymo Seime – esą tai atitinka numatytas procedūras, todėl kritikuoti reikėtų nebent galutinį rezultatą.

Trečiadienį Žinių radijo laidoje “Pozicija” parlamento vadovas V. Muntianas pripažino, kad siekis įteisinti rentas buvusiems parlamentarams nėra adekvatus šiandieninei socialinei situacijai Lietuvoje. Tačiau jis stebėjosi kilusia pasipiktinimo banga.

“Seimas yra ta vieta, kur kiekvienas Seimo narys turi įstatymų iniciatyvos teisę, - pažymėjo parlamento vadovas. – Jis gali registruoti savo įstatymo projektus, pasiūlymus. Visi pasiūlymai ir projektai turi būti svarstomi. Nežinau, kodėl reikėtų piktintis dėl šito proceso – jis visiškai atitinka Statuto reikalavimus. Mes galime kalbėti apie galutinį rezultatą. Jei jis bus vienoks ar kitoks, galėsime kalbėti apie rezultato turinį”.

Repliką, kad po to gali būti vėlu ką nors keisti, V. Muntianas atrėmė: “Šaukštai po pietų niekada nebūna. Yra įvairūs būdai, kaip toliau tuos šaukštus plauti, tvarkyti ir panašiai”.

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė įstatymo pataisų projektui, numatančiam įteisinti valstybines rentas buvusiems parlamentarams.

Vieną kadenciją Seime išbuvęs parlamentaras turėtų gauti 40 proc. Seimo nario pareiginės algos, dvi kadencijas – 60 proc. pareiginės algos, tris kadencijas ir daugiau – 75 proc. pareiginės algos per mėnesį dydžio rentą. Šiuo metu tai siektų 1,5-4 tūkst. litų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.