aA
Panevėžio kaip Lietuvos nusikaltimų sostinės įvaizdį formuoja ne didelis nusikaltimų skaičius, o rezonansiniai nusikaltimai, ypač susiję su neišaiškintais teisėsaugos pareigūnų nužudymais. Tokią išvadą padarė Teisingumo ministerija, gavusi kriminogeninės padėties Panevėžyje tyrimo išvadas.
Prie nužudyto S.Piskunovo namo Panavėžio raj.
Prie nužudyto S.Piskunovo namo Panavėžio raj.
Išvados buvo pristatytos penktadienį Teisingumo ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje. Kriminogeninę padėtį Panevėžyje tyrusio Teisės instituto direktorius Antanas Dapšys spaudos konferencijoje pateikė duomenis, liudijančius, jog nusikalstamumas Panevėžyje nėra didesnis, nei kituose Lietuvos miestuose.

1999 metais 10 tūkst. gyventojų Lietuvoje teko 208 nusikaltimai. Panevėžyje šis skaičius siekia 235, Vilniuje - 291, Kaune - 234, Klaipėdoje - 311. A. Dapšys pastebėjo, kad Panevėžyje aukščiausias turto prievartavimo lygis, o tai, pasak jo, gali būti siejama su organizuotu nusikalstamumu.

Pasak A. Dapšio, pirmąją šių metų pusę Panevėžio rajone nepilnamečių nusikalstamumas buvo vienas didžiausių šalyje. Remdamasis šiais duomenimis, A. Dapšys prognozavo, kad netolimoje ateityje nusikalstamumas, taip pat ir organizuotas, Panevėžyje ir aplinkiniuose rajonuose gali žymiai padidėti.

Kalbėdamas apie Panevėžio teisėsaugos institucijų darbą, Teisės instituto direktorius pažymėjo, kad Panevėžyje policijos darbuotojų skaičius yra didesnis nei Lietuvos vidurkis. Panevėžyje 10 tūkst. gyventojų tenka apie 42 policininkai, o Lietuvoje šis skaičius siekia 35.

Nepaisant didesnio teisėsaugos pareigūnų skaičiaus, nusikaltimų atskleidimo rodikliai Panevėžyje yra prastesni, nei kitur Lietuvoje. Panevėžyje išaiškinama apie 30 proc. padarytų nusikaltimų, tuo tarpu iš viso Lietuvoje išaiškinama apie 40 proc. nusikaltimų.

Teisingumo ministras Gintautas Bartkus spaudos konferencijoje sakė, jog gavus ekspertų išvadas galima manyti, jog svarbiausia teisėsaugos pareigūnams šiuo metu išaiškinti rezonansinius nusikaltimus bei teisėsaugos institucijoms tarpusavyje geriau koordinuoti darbą.

Ypatingas susirūpinimas kriminogenine padėtimi Panevėžyje kilo po to, kai lapkričio pradžioje Panevėžio rajone buvo nužudyti Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Vida Kazlauskaitė ir Pasvalio rajono policijos komisariato inspektorius Sergejus Piskunovas. Šis nusikaltimas dar neatskleistas.

Pernai sausį buvo nužudytas Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Gintautas Sereika. Jo žudikai taip pat iki šiol nerasti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.