aA
Europos Sąjungos lyderiai Didžiosios Britanijos reikalavimu penktadienį sutrumpino pranešimą dėl Europos gynybos pajėgų, pranešė ES pareigūnai. Šis žingsnis turėtų apraminti ginčus Didžiojoje Britanijoje, kur konservatorių opozicija ir euroskeptiškai nusiteikusi žiniasklaida tvirtino, jog planuojamos 60 tūkstančių karių ES Greitojo reagavimo pajėgos sumenkins NATO reikšmę.
NATO
NATO
15 šalių lyderiai priėmė išsamų pranešimą dėl Europos saugumo ir gynybos politikos. 60 puslapių pranešimas bus prijungtas prie viršūnių susitikimo išvadų.

Tačiau ES pareigūnai pranešė, kad ES lyderiai išbraukė kelias pagrindinio pranešimo pastraipas, kuriose buvo kalbama apie siūlomą bloko vaidmenį reguliuojant tarptautines krizes, įskaitant santykius su NATO.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras) susitikime pareiškė, kad pranešimo projekte buvo pastebėti teiginiai, neatitinkantys ES pozicijos dėl gynybos iniciatyvos, sakė vienas diplomatas.

Susitikimui pirmininkavęs Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas (Žakas Širakas) sakė, kad šie nesutarimai nebuvo esminiai, tad buvo nutarta išbraukti pastraipas, kurių suderinimas būtų pareikalavęs labai daug laiko, sakė kitas ES pareigūnas.

Didžiosios Britanijos atstovas spaudai patvirtino, kad T. Blairas paprašė išbraukti "be reikalo detalizuotus teiginius".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.