aA
Jungtinės Tautos įspėja, kad pasaulis gali pralaimėti kovą su skurdu. Jei pramoninės valstybės nedelsiant neskirs daugiau pinigų, tarptautinei bendrijai bus sunku iki 2015 metų įgyvendinti vadinamuosius tūkstantmečio tikslus, pirmadienį paskelbtame tarpiniame balanse įspėjo JT generalinis sekretorius Ban Ki Moonas.
Koja ryžiuose, skurdas, badas
© Reuters/Scanpix
Tarp užsibrėžtų tikslų, be kita ko, dar yra bado ir ligų įveikimas bei švietimo sistemos plėtra. Pagal visus šiuos punktus paskutinė yra pietinė Afrika.

"Kadangi nuo 2004 metų oficiali pagalba besivystančioms šalims pastebimai nepadidėjo, net gerai valdomoms šalims neįmanoma pasiekti tūkstantmečio tikslų", - pareiškė Ban Ki Moonas. Tik penkioms valstybėms - Danijai, Liuksemburgui, Nyderlandams, Norvegijai ir Švedijai - pavyko įgyvendinti JT įpareigojimą pagalbai besivystančioms šalims skirti 0,7 proc. nacionalinio bendrojo vidaus produkto.

Pasak JT, įgyvendinant iš viso aštuonis tūkstantmečio tikslus, pastebima skirtinga pažanga. Pagrindinis tikslas yra statistiškai perpus sumažinti didžiuliame skurde gyvenančių žmonių skaičių. Anot JT ataskaitos, tai įmanoma, nes čia pasiekta didžiausia pažanga.

2004-aisiais už mažiau nei dolerį per dieną gyveno apie 980 milijonų žmonių, o 1990-aisiais - net 1,25 milijardo. Lėčiausiai padėtis gerėjo į pietus nuo Sacharos esančiose Afrikos šalyse, skurdžiausiame pasaulio regione: čia didžiuliame skurde gyvenančių žmonių skaičius per tą patį laikotarpį sumažėjo tik nuo 47 iki 41 proc.

Didelių pastangų reikia ir kovojant su dideliu vaikų mirtingumu. Pietų Azijoje ir pietinėje Afrikoje pusbadžiu gyvenančių vaikų skaičius, JT duomenimis, išlieka didelis. Laisvas priėjimas prie geriamo vandens ir sanitarinių sąlygų yra vienas iš tikslų, kurių įgyvendinimui prireiks dar labai daug laiko, sakoma toliau ataskaitoje. Vienas didžiausių iššūkių Afrikos šalyse dar laikoma kova su ŽIV/AIDS, tuberkulioze ir maliarija.

Nuo 2001 metų mirtinu virusu infekuotų žmonių skaičius padidėjo 6,6 milijono iki 39,5 milijono.

Laikytis pažadų Ban Ki Moonas pirmiausiai paragino aštuonias didžiąsias pramonines valstybes (G8). Tik tada vyriausybės besivystančiose šalyse galėtų planuoti savo investicijas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.