aA
Įstatymo dėl rentų kadenciją baigiantiems parlamento nariams priėmimas Seimui populiarumo nepridėtų, teigia Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. Jo nuomone, geriau būtų, kad Seimas svarstytų valstybinių pensijų skyrimo galimybę kitos kadencijos parlamentarams.
Viktoras Muntianas
Viktoras Muntianas
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
"Būtų gerai, kad įstatymo projektą mes priimtume ne šios kadencijos Seimui, o kitam Seimui, kaip kad paprastai turėtų būti su socialinių klausimų sprendimu", - žurnalistams pirmadienį sakė Seimo pirmininkas.

Prezidentas Valdas Adamkus rentų skyrimą yra pavadinęs "nekorektišku" ir žada nepasirašyti įstatymo pataisų, jeigu Seimas joms pritartų. Tokiu atveju pagal Konstituciją pasirašyti priimtą teisės aktą ir jį paskelbti gali Seimo pirmininkas.

V. Muntianas sakė gerbiąs prezidento nuomonę ir jo nusistatymą nepasirašyti šio visuomenėje labai neigiamai vertinamo įstatymo. Tačiau jis pats teigė dar negalįs pasakyti, ar pasirašys įstatymą, nes viskas priklausys nuo pasiūlymų.

Parlamento vadovas teigė manąs, kad būtina galvoti ne tik apie parlamentarų rentas, bet ir apie kitus profesionalius politikus - ministrus, merus, vicemerus.

Pagal projektą, jeigu buvęs Seimo narys dirbo parlamente pusę vienos Seimo kadencijos, jis turi teisę gauti valstybinę rentą, kuri sudaro 20 proc. Seimo nario pareiginės algos per mėnesį. Jei jis dirbo Seime vieną visą kadenciją - 40 procentų Seimo nario pareiginės algos per mėnesį, dvi visas kadencijas - 60 procentų Seimo nario pareiginės algos per mėnesį.

Iki 75 procentų Seimo nario pareiginės algos per mėnesį siekiančią rentą siūloma mokėti buvusiems parlamentarams, kurie dirbo Seime tris visas kadencijas ir daugiau.

Beje, įstatymo projekto rengėjai taip pat siūlo tokio dydžio rentą mokėti ir Kovo 11-osios Akto signatarams, kurių rentą šiuo metu sudaro 50 proc. Seimo nario algos.

Projekte siūloma mokėti rentas ir tiems politikams, kurie dirbo Seime ne visą kadenciją. Seimo nario renta nebūtų skiriama, jeigu Seimo narys neteko mandato dėl apkaltos.

Paklaustas, kodėl taip ilgai vilkinamas šalies teismų įstatymo priėmimas, Seimo vadovas sakė, kad nebuvo tinkamai parengti jo projektai, todėl sulaukta labai daug pataisų. Dėl to, Seimo pirmininko teigimu, jo svarstymą teks nukelti į kitus metus.

Apžvelgdamas per Seimo pavasario sesiją nuveiktus darbus, Seimo vadovas apskritai teigiamai įvertino parlamento pavasario sesijos darbą, pabrėždamas, kad, esant reikalui, Seimo nariai sugebėdavo susitelkti ir priimti reikalingus sprendimus. Tačiau jis priminė ir tokį atvejį, kai per pusę dienos nebuvo sugebėta patvirtinti Seimo dienotvarkės.

Per šių metų Seimo pavasario sesijos laikotarpį buvo priimti 196 įstatymai ir nutarimai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.