aA
Visuomeninių organizacijų atstovai amoraliu vadina Seime priiminėjamą įstatymą, numatantį rentas kadenciją baigusiems parlamentarams. Pareikšti pilietinę poziciją jie ketina antradienio rytą per piketą prie Seimo rūmų sostinės Nepriklausomybės aikštėje.
Seimas
Seimas
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
Organizatoriai tikisi, kad į jį susirinks iki šimto žmonių. "Taip norime pareikšti savo pilietinę poziciją ir atkreipti žiniasklaidos dėmesį, - Eltai sakė profesinės sąjungos "Solidarumas" pirmininkė Aldona Jašinskienė. - Mūsų politikai pradėjo elgtis amoraliai. Maža to, kad jie panašesni į turistus nei į Seimo narius, dar įsigeidė užsitikrinti ir rentą. Gal ateityje sugalvos, kad ji yra paveldima?".

Pilaitės bendruomenės atstovas Vytautas Pelakauskas išsakė viltį, kad piketas, kuriame tikimasi sulaukti iki šimto žmonių, "padės Seimui išblaivėti ir nutraukti įstatymo priėmimo procedūrą". "Atsižvelgus į gyvenimo lygį Lietuvoje, sau kurti privilegijas yra neetiška", - Eltai sakė jis.

Organizatorių išplatintame pareiškime teigiama, kad įstatymas pristatomas lyg socialinės saugos dokumentas kadenciją baigusiems Seimo nariams, nors didžioji dalis Lietuvos pensininkų gyvena žemiau skurdo arba ties skurdo riba, o šimtai tūkstančių darbingų Lietuvos gyventojų tampa priverstiniais ekonominiais emigrantais. "Todėl tokį Seimo narių žingsnį vertiname kaip cinišką tyčiojimąsi iš savo rinkėjų ir savo, kaip tautos išrinktų atstovų, įgaliojimų viršijimą", - teigiama piketo organizatorių paskelbtame pareiškime.

Dar vieną piketą prieš planuojamą įstatymą dėl rentų trečiadienio vidurdienį prie Seimo planuoja Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus miesto taryba.

Seimas praėjusią savaitę po pateikimo pritarė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų statuso įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektui ir nutarė pradėti jo svarstymo procedūrą.

Penktadienį projektui pritarė pagrindiniu paskirtas Biudžeto ir finansų komitetas. Jis pritarė konservatoriaus Sauliaus Pečeliūno pataisai, kad rentos būtų mokamos tik visą kadenciją dirbusiems parlamentarams. Pataisai, kad rentos būtų mokamos tik tiems parlamentarams, kurie yra dirbę dvi ir daugiau kadencijas, komitetas nepritarė.

Jeigu Seimas pritartų, būtų sudaryta galimybė kitai kadencijai neišrinktiems Seimo nariams, kai jie neturi kitų valstybiniu socialiniu draudimu apmokestinamų pajamų, gauti rentą. Jos dydis priklausytų nuo to, kiek kadencijų parlamentaras dirbo Seime.

Pagal projektą, jeigu buvęs Seimo narys dirbo parlamente pusę vienos Seimo kadencijos, jis turi teisę gauti valstybinę rentą, kuri sudaro 20 proc. Seimo nario pareiginės algos per mėnesį. Jei jis dirbo Seime vieną visą kadenciją - 40 procentų Seimo nario pareiginės algos per mėnesį, dvi visas kadencijas - 60 procentų Seimo nario pareiginės algos per mėnesį.

Iki 75 procentų Seimo nario pareiginės algos per mėnesį siekiančią rentą siūloma mokėti buvusiems parlamentarams, kurie dirbo Seime tris visas kadencijas ir daugiau.

Beje, prie Seimo trečiadienį ketina piketuoti ir įstatymų leidėjų darbu nepatenkinti ugniagesiai. Jie skundžiasi dėl pažeidinėjamų lygių galimybių bei vilkinimo priimti įstatymus, pataisysiančius susidariusią padėtį. Anot piketo organizatorių, jei įstatymai per šias likusias Seimo dvi darbo dienas nebus priimti, per vasarą daug nusivylusių ugniagesių gali palikti tarnybą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.