aA
84-uoju Vilniaus universiteto rektoriumi panoro tapti trys kandidatai – dabartinis VU vadovas akademikas Benediktas Juodka, 47 metų VU Chemijos fakulteto dekanas Aivaras Kareiva ir pirmadienį paraišką pateikęs 51-erių VU Medžiagotyros ir taikomųjų mokslų instituto vadovas Artūras Žukauskas.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas
© DELFI
„Rytoj prasideda rinkimų kampanija, tačiau tikėtina, kad iš pradžių ji bus vangi, nes nuo trečiadienio universiteto profesūra pradeda atostogauti“, - DELFI sakė Vilniaus universiteto rektoriaus rinkimų komisijos pirmininkas Juozas Galginaitis.

Pagal rinkimų tvarką, pretendentai į Vilniaus universiteto vadovus savo programas Senatui turėtų pristatyti iki rugsėjo 7 dienos. Kuris iš trejeto taps 84-uoju Alma Mater Vilnensis rektoriumi, Senatas spręs rugsėjo 13 dieną.

Jei į posėdį susirinks du trečdaliai iš 72 Senato narių ir pusė jų balsuos už vieną iš kandidatų, rektorius bus išrinktas jau pirmame ture. Jei ne – du daugiausiai balsų surinkę kandidatai varžysis antrame ture.

Kandidatus į rektorius galėjo kelti Universiteto padaliniai arba ne mažiau kaip 10 Senato narių.

DELFI primena, jog dabartinis Vilniaus universiteto vadovas, 64 metų amžiaus akademikas Benediktas Juodka 83-uoju šios aukštosios mokyklos rektoriumi tapo 2002 metų lapkričio 11 dieną.

Tuomet į VU rektoriaus postą, pretendavo du kandidatai - buvęs Mokslo reikalų prorektorius, trejus metus laikinai rektoriaus pareigas ėjęs B.Juodka bei VU Matematikos ir informatikos fakulteto dekanas profesorius Feliksas Ivanauskas. Iš 60 VU Senato narių už akademiką balsavo 45.

Akademiką Rolandą Pavilionį pakeitęs B.Juodka ypatingų permainų nežadėjo, sakė ketinantis peržiūrėti administracijos struktūrą, ją modernizuoti; optimizuoti ir racionalizuoti valdymą.

"Reikia galvoti apie mūsų mokslininkų galimybes gauti daugiau pinigų iš Europos fondų. Profesorius turi turėti tik idėją. Administracijoje turėtų atsirasti struktūra, kuri padėtų tą idėją paversti pinigais", - tuomet kalbėjo naujai išrinktas Alma Mater vadovas.

B.Juodka taip pat buvo pasiryžęs rimtai spręsti studijų kokybės problemą, stengtis pajusti naujausias mokslo tendencijas, užsiimti lobizmu, jį jaudino nepakankamas universiteto finansavimas, maži dėstytojų atlyginimai, auklėtinių įsidarbinimo, jaunų talentų pritraukimo į Universitetą problemos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.