aA
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
“Dabar, įgyvendinus tokią nuostatą, kaip siūloma, daugeliui atsiras pagunda galvoti ne apie profesionalią politiką, o kaip, paaukojus ketverius metus, pasirūpinti savo pensija”, - teigė parlamentaras.

A. Kubilius piktinosi, kad svarstymas vyko netinkamai – “slaptai, pasislėpus, paskubom, neaiškinant žmonėms”. Toks įstatymas, jo teigimu, turėtų galioti tik kitos kadencijos Seimo nariams. Mat pagal dabartinius įstatymus parlamentarai negali patys sau gerinti gyvenimo sąlygas.

“Tokios rentos ar panašios sistemos turėtų būti taikomos tik po to, kai Seimo narys išdirba dvi kadencijas. Reikėtų atskirti tuos, kurie yra tapę profesionaliais politikais ir nuo tų, kurie atsitiktinai pateko į Seimą”, - kalbėjo konservatorius.

Pasak A. Kubiliaus, rentų įstatymas nepelnytai nuošalyje palieka kitus postų netekusius profesionalius politikus – ministrus, merus.

“Detalės kompromituoja pačią iniciatyvą”, - piktinosi konservatorius.

Nepaisant kritikos, Seimo vicepirmininkas neatmetė pačios rentų buvusiems parlamentarams idėjos. Vėliau spaudos konferencijoje kaip pavyzdį jis nurodė Europos Parlamente galiojančią tvarką, pagal kurią rentas gauna tik kelias kadencijas išdirbę ir tam tikro amžiaus sulaukę politikai.

“Ne vien tinkamai sutvarkyta rentų sistema skatintų profesionalesnio politikų sluoksnio formavimąsi, - kalbėjo A. Kubilius. – Lygiai taip pat efektyvus galėtų būti ir valstybinis prie partijų veikiančių institutų ar fondų finansavimas, kartu keliant labai aiškius intelektualinės veiklos uždavinius tokiems centrams. Taip veikia garsieji Adenauerio ar Eberto fondai Vokietijoje bei jų analogai Skandinavijoje ir kitose šalyse”.

Prieš kelias dienas Seimo posėdyje pradėtas svarstyti įstatymo projektas jau šią savaitę greičiausiai bus priimtas.

Prisidengiant besibaigiančia pavasario sesija projektas Seime svarstomas ypač sparčiai. Penktadienio rytą jį jau svarstė pagrindiniu paskirtas Biudžeto ir finansų komitetas, kuris be didesnių diskusijų iš esmės pritarė projektui.

Komitetas pritarė konservatoriaus Sauliaus Pečeliūno pataisai, kad rentos būtų mokamos tik visą kadenciją dirbusiems parlamentarams. Tačiau komitetas nepritarė kitai pataisai – kad rentos būtų mokamos tik tiems parlamentarams, kurie yra dirbę dvi ir daugiau kadencijas.

Šiuo metu įstatymas numato, jog rentos bus mokamas vieną ar daugiau kadencijų dirbusiems Seimo nariams. Priėmus įstatymą, rentos būtų mokamos ir dabartinės kadencijos parlamentarams.

Kiek minėto įstatymo vykdymui gali prireikti biudžeto lėšų, nėra paskaičiuota. Išankstiniais skaičiavimais, vieną kadenciją baigusių Seimo narių nuo 1992 m. yra 300- 400, dvi kadencijas – apie 100.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.