aA
Ketvirtadienį trys Varėnos rinktinės pasieniečių ekipažai Šalčininkų rajone tik paleidę įspėjamąjį šūvį ir panaudoję specialiąsias priemones sulaikė automobilio vairuotoją, gabenusį cigarečių kontrabandą.
Bullet
Prieš tai jis tris kartus nepakluso jų reikalavimui sustoti, pranešė Eltai Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). Pareigūnai turėjo informacijos, kad šiuo automobiliu gali būti gabenamas kontrabandinių cigarečių krovinys. Numatydami, kad stabdomas kontrabandininkas gali nepaklusti, pasieniečiai buvo iš anksto užtvėrę aplinkinius kelius.

Ketvirtadienį vakare VSAT Varėnos rinktinės Tribonių užkardos patrulis visus ekipažus informavo, kad iš Šalčininkų rajono Pošalčio kaimo, kuris yra prie pat Lietuvos ir Baltarusijos sienos, žvyrkeliu pajudėjo "Audi 100". Pavažiavęs porą kilometrų, automobilis įsuko į asfaltuotą kelią Šalčininkai - Eišiškės ir judėjo pastarojo miestelio link.

Tame pačiame kelyje pirmasis Varėnos rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnų ekipažas ką tik buvo sustabdęs ir tikrino kitą lengvąjį automobilį, kuris, manoma, žvalgė kelią iš paskos važiuojančiam "Audi 100".

Priartėjęs pastarojo automobilio vairuotojas nepakluso pasieniečių reikalavimui sustoti, staigiai apsisuko, ir padidinęs greitį, nuvažiavo Šalčininkų kryptimi.

Apie bėglį radijo ryšiu buvo pranešta Šalčininkų pusėje laukusiam Varėnos rinktinės Specialiosios paskirties būrio ekipažui, kuris pajudėjo priešpriešiais kontrabandininkui.

Išvydęs besiartinantį pasieniečių visureigį, "Audi" vairuotojas dar sykį apsisuko, ir, sprukdamas nuo pirmą kartą stabdžiusio pasieniečių automobilio, pasuko miško keliuku. Jame maždaug už kilometro jo jau laukė kelią užblokavęs trečiasis VSAT pareigūnų visureigis.

Jį išvydęs ir persekiojamas kitų dviejų pasieniečių ekipažų, "Audi 100" vairuotojas staiga pasuko į kairę ir ėmė važiuoti retu mišku. Pavažiavus apie porą šimtų metrų, o vairuotojui ir toliau atsisakius paklusti pasieniečių reikalavimams sustoti, VSAT pareigūnas iš tarnybinio pistoleto iššovė įspėjamąjį šūvį į viršų. Iškart po to automobilis sustojo.

Sulaikomas automobilio vairuotojas bandė priešintis, todėl pasieniečiams teko ant žemės paguldytą vyriškį surakinti antrankiais.

Paaiškėjo, kad tai 33 metų Šalčininkų rajono Turgelių kaimo gyventojas Janas Ruzas. Kartu su juo automobiliu vyko jo žmona.

"Audi 100" bagažinėje pasieniečiai rado 1010 pakelių rusiškų cigarečių "Prima Serebrennaja" ir "Prima Klasičeskaja".

Po apklausos sutuoktiniai paleisti. Cigaretės ir automobilis saugomi Tribonių užkardoje. Varėnos rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnai po tyrimo nuspręs, kaip bus nubaustas J.Ruzas.

Pareigūnų duomenimis, Baltarusijoje tokios klasės cigarečių su filtru pakelis kainuoja apie 70 centų. Kontrabanda atgabentas į Lietuvą pasienio kaimuose jis parduodamas už 90 centų, Vilniaus apylinkėse už tokių cigarečių pakelį prašoma jau iki 1,20 Lt.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.