aA
Penktadienį palestiniečių kovotojai Vakarų Krante nušovė žydę moterį. Tuo tarpu Izraelio pajėgos rengėsi didesniems susirėmimams su palestiniečiais, mininčiais pirmojo sukilimo prieš Izraelio okupaciją metines.
Palestiniečiai apšaudė žydų automobilį, kuriame žuvo moteris ir buvo sužeisti dar du žydai, pranešė kariuomenės atstovė spaudai. Pasak jos, mažiausiai vienas sužeistasis nukentėjo sunkiai. Incidentas įvyko netoli Kirjat Arbos žydų naujakurių gyvenvietės, esančios Vakarų Kranto pietuose. Palestiniečių atstovai kol kas nekomentavo įvykio.

Po šio incidento žuvusiųjų skaičius per 10 savaičių trunkantį smurto protrūkį išaugo iki 299. Dauguma aukų yra palestiniečiai.

Palestiniečių prezidento Yassero Arafato (Jasiro Arafato) organizacija "Fatah" ir musulmonų organizacijos paragino palestiniečius, kad jie penktadienį ir šeštadienį suaktyvintų demonstracijas, pažymėdami 13-ąsias palestiniečių sukilimo prieš Izraelį metines. Šis sukilimas prasidėjo 1987 metais ir truko septynerius metus.

Savo pareiškime organizacijos ragino stengtis kiek įmanoma labiau eskaluoti situaciją, kai visose gyvenvietėse ir kaimuose vyks eitynės ir protesto akcijomis prieš "apsiaustį".

Izraelio policija išreiškė viltį, kad dešimtys tūkstančių musulmonų dalyvaus maldose Jeruzalės Al Aksos mečečių komplekse. Ši vieta yra šventa tiek musulmonams, tiek judėjams, ir tapo tarsi kovos šūkiu per dabartinį palestiniečių sukilimą.

Kol palestiniečiai antrąjį Ramadano penktadienį melsis Al Aksoje, Jeruzalės gatves turės saugoti šimtai Izraelio policininkų. Manoma, kad daugelis jų turės riaušių slopinimo priemonių.

Izraelis ir toliau neleidžia palestiniečiams atvykti į šią šventovę iš Vakarų Kranto ir Gazos Ruožo, aiškindamas, jog tai daro saugumo sumetimais.

Tačiau Izraelio viešojo saugumo ministras Shlomo Ben-Ami (Šlomas Ben-Amis) sakė, kad tuo atveju, jei dabartinės maldos baigsis be incidentų, per paskutinius du Ramadano penktadienius visiems, sulaukusiems daugiau kaip 45 metų amžiaus, palestiniečiams turėtų būti leista aplankyti šią trečią pagal reikšmę musulmonų šventovę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.