aA
Valstybės kontrolė, atlikusi 2001-jų metų finansinį auditą Krašto apsaugos ministerijos (KAM) sistemos organizacijose, nustatė, kad jose netaupiai naudojamos darbo užmokesčiui ir karių pensijoms skirtos lėšos.
Pasak Valstybės kontrolės pranešimo, KAM 2001 metais darbo užmokesčiui gavo ir panaudojo beveik 187 mln. litų biudžeto asignavimų. KAM sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatyme nurodyta, kad kario tarnybinio atlyginimo dydis priklauso nuo kario laipsnio ir pagal šį laipsnį ištarnautų metų. Be to, minėtame įstatyme reikalaujama, kad kariai būtų skiriami į jų laipsnius atitinkančias pareigas.

Auditoriai nurodė atvejus, kai Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabe ir rinktinėse kariams buvo suteikiami aukštesni kariniai laipsniai, nesant juos atitinkančių pareigų. Todėl darbo užmokesčiui skirtos lėšos buvo naudojamos netaupiai. Pavyzdžiui, Didžiosios kovos apygardos 8-oje rinktinėje per metus dėl šios priežasties neekonomiškai buvo panaudota 19 tūkst. litų.

Buvusių karių pensijoms pernai buvo išmokėta 6,2 mln. litų. Auditoriai konstatavo, kad įstatymas, reglamentuojantis valstybinių pensijų mokėjimą vidaus reikalų, specialiųjų tyrimų tarnybos, valstybės saugumo, krašto apsaugos bei prokuratūros sistemų, kalėjimo departamento ir jam pavaldžių įstaigų bei valstybės įmonių pareigūnams ir kariams, nepakankamai aiškus, pensijų dydžiai nelogiški tarnybos stažo atžvilgiu, nes nėra vienodai proporcingi tarnybos stažui.

Be to, ministerijoje nepaskirta komisija ar asmuo, atsakingas už pensinio stažo bei pensijos dydžio apskaičiavimą, nenustatyta pensijų mokėjimo tvarka, nenumatyta atsakomybė už stažo pensijai gauti bei pensijos dydžio apskaičiavimo teisingumą. Ministerija neturi patvirtintų dokumentų formų, kurios reikalingos pensijoms skirti.

Ministerija informavo Valstybės kontrolę, kad bus atsižvelgta į auditorių nurodytus trūkumus. Pasak pranešimo, gavusi siūlymus iš kitų žinybų, ministerija įsipareigojo kreiptis į Vyriausybę dėl atitinkamų norminių aktų papildymo. Be to, Valstybės kontrolė rengia pasiūlymus Seimui dėl įstatymo, reglamentuojančio valstybinių pensijų skyrimą, tobulinimo.

Auditoriai taip pat konstatavo, kad kariškiai neretai statybas ir pastatų rekonstrukciją pradeda neturėdami specialiai tam skirtų lėšų. Karinės jūrų pajėgos bei kai kurios Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinės 2001 metais pastatų rekonstrukcijai panaudojo 3,4 mln. litų kitiems tikslams skirtų biudžeto asignavimų, tačiau pastatų vertės nepadidino.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.