aA
Statistikos departamento duomenimis, per dešimt šių metų mėnesių šalyje pagaminta 1,8 milijono dekalitrų degtinės ir likerio gaminių arba 98 procentais daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.
Alkoholinių gėrimų vartotojams svarbu, kad spirituotų alkoholinių gėrimų kaina nuo praėjusių metų iki šių metų spalio sumažėjo 4,5 procento.

Įdomu tai, kad daugiau pagaminama tik stiprių alkoholinių gėrimų ir alaus. O, tarkime, šampanizuoto vynuogių vyno per dešimt mėnesių pagaminta 10,5 procento mažiau negu pernai.

Gana sėkmingi šie metai buvo aludariams. Šalies alaus daryklose sausio - spalio mėnesiais pagaminta 17,6 milijono dekalitrų produkcijos.

Palyginti su praėjusių metų analogišku laikotarpiu, alaus gamyba padidėjo 12 procentų. Nuo praėjusių metų spalio alus atpigo 6,4 procento. Tiesa, paskutiniai valdžios ketinimai keisti alaus akcizus, suneramino alaus gamintojus.

Statistikos departamentas apskaičiavo, kad pernai vien oficialiais duomenimis (neįskaičiuojant pilstuko, “samanės”, odekolono ir kt.) vienam Lietuvos gyventojui per metus teko beveik devyni litrai absoliutaus alkoholio - tai trečdaliu litro daugiau negu užpernai. Pernai taip pat padidėjo ir alaus suvartojimas.

Pernai visose prekybos ir viešojo maitinimo įmonėse bei turgavietėse buvo parduota beveik pusantro milijono dekalitrų stipriųjų gėrimų - degtinės, konjako, trauktinių, likerių, kiek daugiau nei 4 milijonai dekalitrų įvairių vynų ir vermutų, mažiau nei milijonas dekalitrų šampano bei kitų putojančių gėrimų ir 19 milijonų dekalitrų alaus.

Atkreiptinas dėmesys, kad alkoholio gamintojai yra tarp didžiausius mokesčius valstybei sumokančių bendrovių. Bendrovės "Stumbras", "Vilniaus degtinė", "Anykščių vynas" ir Alytaus "Alita" - pateko į didžiausius mokesčius pastaraisiais mėnesiais sumokėjusių įmonių dešimtuką tarp tokių gigantų, kaip "Mažeikių nafta", "Lietuvos energija" bei "Lietuvos telekomas".

Įdomu tai, kad statistikai alkoholį, jo gamintojus ir vartotojus ištyrė įvairiais pjūviais. Ir, beje, jie paneigia mitą apie prasigėrusį kaimą ir teigia, jog per praėjusius metus alkoholizmu sergančių žmonių sumažėjo 5 procentais, o 1999 metais, palyginti su 1995 metais, lėtiniu alkoholizmu sergančiųjų skaičius buvo dešimtadaliu mažesnis.

Praėjusių metų pabaigoje įvairiomis priklausomybės nuo alkoholio formomis sirgo beveik 70 tūkstančių šalies gyventojų. Šimtui tūkstančių gyventojų tenka 51 sergantis alkoholine psichoze ir 1 tūkst. 790 sergančiųjų lėtiniu alkoholizmu.

Alkoholikės moterys sudaro tik du dešimtadalius visų nuo alkoholio priklausomų žmonių. 1999 metais nuo alkoholio mirė 835 gyventojai.