aA
Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovo pavaduotojas Georgijus Mamedovas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva nusiteikusi kalbėtis su Vašingtonu masinio naikinimo ginklų neplatinimo klausimais "atsižvelgiant į abipusius interesus ir susirūpinimą".
G.Mamedovas pažymėjo, kad šiandien Maskvoje vykusiose konsultacijose su JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoju ginkluotės kontrolės ir tarptautinio saugumo klausimais Johnu Boltonu "Amerika vėl išreiškė susirūpinimą", kad į Iraną iš Rusijos gali patekti technologijų, tinkamų masinio naikinimo ginklų gamybai.

"Amerika nuolatos kelia Irano temą, bet toks svarstymas, mūsų nuomone, galimas tik kalbant apie abipusį susirūpinimą", - sakė ministro pavaduotojas.

"Kalbama ne apie Rusijos santykius su Iranu, - tai mūsų suverenus reikalas, ir mes vadovavomės ir vadovausimės savo nacionaliniais interesais", - pabrėžė jis pridurdamas, kad svarstant tokią temą Maskva pasirengusi praktiniam pokalbiui neplatinimo tema.

Vašingtono nuomone, sakė G.Mamedovas, Rusijoje "yra tam tikrų verslo sluoksnių, atskirų įmonių ar asmenybių, kurie pažeidžia Rusijos įstatymus" (bendradarbiavimo su Iranu srityje).

"Atsakydami mes visada reaguojame į konkrečius paklausimus ir aiškiname amerikiečiams, kaip siekiame, remdamiesi Rusijos įstatymais, laikytis tarptautinių susitarimų dėl masinio naikinimo ginklų neplatinimo ir balistinių raketų", - sakė G.Mamedovas.

Tuo pat metu, pastebėjo jis, Maskvai "tam tikrą susirūpinimą kelia JAV kariniai ryšiai su kai kuriomis šalimis, konkrečiai, su Pakistanu, kuris ne tik turi branduolinį ginklą, bet ir kurio teritorijoje slapstosi teroristai".

"Mes keliame ir kelsime šiuos klausimus Amerikai. Ir svarbiausia, kad mes irgi sulaukiame atsakymų į juos", - pabrėžė URM pareigūnas. "Tai normalus dialogas", - pridūrė jis.

G.Mamedovas pranešė, kad rugsėjo 20 dieną Vašingtone vyks pirmasis Rusijos ir Amerikos konsultacinės grupės posėdis, kuriame dalyvaus dviejų šalių URM ir gynybos ministerijų vadovai. Jo metu bus surengtas eilinis bendros Rusijos ir JAV darbo grupės posėdis neplatinimo klausimais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.