aA
Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas), ketvirtadienį kreipdamasis į JT Generalinę Asamblėją, įspėjo Vašingtoną nesiimti vienašališkų veiksmų prieš Iraką, bei paragino Bagdadą vėl įsileisti JT ginkluotės inspektorius.
Kofi Annan
Kalboje, kurios klausėsi JAV prezidento George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), JT generalinis sekretorius pabrėžė, jog nors bet kuri užpulta šalis pagal JT įstatų 51-ąjį straipsnį turi neatimamą teisę smogti atgal, tik Jungtinės Tautos gali leisti panaudoti įspėjamąsias ar prievartines priemones tais atvejais, kai neaišku, ar šalis įgyvendina savigyną.

Prieštaraudamas dar vienai JAV pozicijai, K.Annanas atnaujino raginimą artimiausiu metu surengti taikos konferenciją dėl Izraelio ir palestiniečių konflikto. Tokią idėją Vašingtonas pasiūlė gegužės mėnesį, tačiau greitai jos atsisakė.

Atsakydamos į praėjusių metų rugsėjo 11-osios atakas Jungtinės Valstijos pradėjo karą tuo metu Afganistaną valdžiusiam Talibanui nušalinti. Talibai buvo suteikę prieglobstį Osamos bin Ladeno tinklui "al Qaeda", kuris kaltinamas organizavęs šias atakas, pareikalavusias daugiau kaip 3 tūkst. žmonių gyvybių.

Po to G.W.Bushas ir jo patarėjai ne kartą užsiminė apie galimybę išplėsti paskelbtą "karą terorizmui" ir į Iraką, kurį Vašingtonas kaltina mėginimais sukurti masinio naikinimo ginklus.

Irakas tokius kaltinimus neigia, be to, kol kas nepaskelbta jokių duomenų, kurie įtikinamai susietų Iraką su išpuoliais Niujorke bei Vašingtone.

Tiesiogiai neminėdamas JAV kalbų apie prevencinį smūgį Irakui, K.Annanas sakė: "Kai valstybės nutaria panaudoti jėgą, kad išspręstų didesnio masto grėsmes, kylančias tarptautinei taikai ir saugumui, niekas negali pakeisti išskirtinio legitimumo, kurį suteikia Jungtinės Tautos".

"Šiandien aš čia kalbu kaip daugiašalininkas iš principo, vadovaudamasis precedentu, įstatais ir pareiga", - teigė jis. K.Annanas pabrėžė, kad Irakas turi liautis nepaisęs JT rezoliucijų. "Raginu Iraką vykdyti savo įsipareigojimus - savo žmonių ir viso pasaulio labui", - sakė JT generalinis sekretorius.

"Jei Irakas ir toliau ignoruos šį reikalavimą, Saugumo Taryba turės prisiminti savo atsakomybę", - sakė K.Annanas, aiškiai iki galo neatmesdamas galimybės panaudoti karinę jėgą, jei tam pritars JT.

BŪTINYBĖ VEIKTI DRAUGE SU KITAIS

JT generalinis sekretorius pabrėžė, kad JT narės linkusios veikti su Saugumo Tarybos mandatu. "Net ir galingiausios valstybės žino, jog joms reikia dirbti kartu su kitomis šalimis daugiašalėse institucijose, kad pasiektų savo tikslus", - sakė K.Annanas, suduodamas antausį JAV administracijai, kuriai dažnai pritrūksta kantrybės sprendžiant daugiašalius reikalus.

Daugelį Europos, arabų bei kitų šalių pribloškė JAV siekis nuversti Irako prezidentą Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną), su ar be naujos Saugumo Tarybos leidimo, kad būtų nutrauktos jo numanomos pastangos įsigyti masinio naikinimo ginklų.

K.Annanas, kuris šį mėnesį yra pasakęs, jog "pulti Iraką būtų neprotinga", Generalinei Asamblėjai taip pat pareiškė, kad bet kas, galintis įtakoti Irako vadovybę, privalo "įtikinti ją, kad JT ginkluotės inspektorių sugrįžimas yra būtinas". Ginkluotės inspektoriai išvyko iš Irako 1998 metų gruodį, ir vėliau jiems nebuvo leista grįžti.

Irako branduolinės, cheminės, bakteriologinės bei balistinių raketų programų patikra yra esminis veiksnys, kuris leistų nutraukti JT sankcijas, paskelbtas Irakui prieš 12 metų, po įsiveržimo į Kuveitą.

Irako atsisakymas nusiginkluoti yra viena iš "keturių grėsmių pasaulio taikai, sakė JT generalinis sekretorius, pridūręs, jog kitos trys grėsmės yra: Izraelio ir palestiniečių konfliktas, nuolatiniai neramumai Afganistane bei įtampa tarp Indijos ir Pakistano.

K.Annano biuras ryžosi precedento neturinčiam žingsniui ir paskelbė jo kalbą dar trečiadienio vakarą. Į 190 narių Asamblėją generalinis sekretorius kreipėsi prieš pat G.W.Busho kalbą. Pasak K.Annano patarėjų, jo kalbos kopiją iš anksto gavo ir JAV pareigūnai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.