aA
Paklauskite bet kurio europiečio, kuri šventė jo mėgstamiausia, ir neabejokite, kad visi ir maži, ir dideli atsakys viena: “Kalėdos!” Europoje krikščionybė galutinai įsitvirtino maždaug prieš 15 amžių. Per tą laiką keitėsi papročiai, įstatymai, atsirasdavo ir pradingdavo monarchijos, vyko ilgi karai, kilo revoliucijos ir tik viena išliko nepakitę- su krikščioniškais papročiais susijusios tradicijos - Velykos, Kūčios, Šv. Kalėdos…
Nuostabiausia akimirka
Nuostabiausia akimirka
Pasiruošimas šventei prasideda ganėtinai anksčiau prieš Kalėdas. Šiame laukime, jaudinančiame šurmuly ir rūpesčiuose slepiasi beveik pagrindinis iškilmių žavesys. Jau spalio pabaigoje miestai, kaimai tampa kupinais laukimo, visa savo išvaizda primindami senas, geras pasakas.

Pro vitrinų langus kepurėmis ir skarelėmis moja juokingi išdykę nykštukai ir Kalėdų Seniai. Ratu sukasi žaislinės voveraitės, šokuoja laputės, pasitikdami pirkėjus, sveikindami juos, iš mažyčių namelių išeina kalėdiniais apdarais pasipuošę Anderseno pasakų personažai.

Nuostabiausia akimirka
Nuostabiausia akimirka

Nuo šviečiančių girliandų vakarais gatvėse šviesu, kaip dieną, nuo ryto iki vakaro, dainuodami kalėdines dainas, gatvėmis vaikštinėja barzdoti Kalėdų Seniai - Santa Klausai. Jie dosniai dalina vaikams suvenyrus, žaislus, saldumynus. Maži ryškūs traukinukai gatvėmis vežioja visus pageidaujančius.

Į kiekvienus namus nešami kalėdiniai firmų katalogai. Ko tik čia nėra! Dovanos įvairiam skoniui ir piniginei. Reklama šaukia, vilioja, primena, siūlo ir suka galvą netgi patiems ekonomiškiausiems. Beje, kiekviename biudžete jau iš pradžių numatytos Kalėdų šventimui tam tikros išlaidos. Statistika teigia, kad iš europiečių piniginių pačios didžiausios sumos tirpsta būtent šiuo laikotarpiu.

Dovanos. Tai šventa. Tradicija dovanoti kalėdines dovanas yra viena svarbiausių šventės dalių. Visi dovanoja visiems. Prosenelės ir proseneliai dovanoja vaikams, vaikaičiams ir provaikaičiams, vaikai - tėvams, vyrai - žmonoms, žmonos - vyrams… Kalnai dovanų. Į gigantiškas eiles parduotuvės surenka krūvas žmonių. Suvenyrų skyriuose išduodami didžiuliai maišai, kad visą šį gėrį pirkėjai galėtų išsinešti.

Svarbus dalykas- šventinis įpakavimas. Prekybos centrai nemokamai pateikia šventinį popierių, juosteles, etiketes, kai kas pardavėjų prašo supakuoti dovanas, kai kas nutaria šia tema pafantazuoti namie. Juk įpakavimas- visas menas, kiekvienai, netgi pačiai mažiausiai ir pigiausiai dovanai jis suteikia stebuklingą išvaizdą, padarydamas ją intriguojančia ir trokštama. Paskutinis įforminimo potėpis- mįslinga ir meniška atvirutė: kam ir nuo ko. Vienok dovanų paruošimas - dar tik pusė darbo.

Namų papuošimas. Dar vienas svarbus pasiruošimo Kalėdoms elementas.

Žvakės
Žvakės

Kiekviename lange atsiranda užuolaidos su raudonomis širdelėmis, puošnios žvakės. Elektrinių lempučių girliandomis puošiami sodo medžiai, eglės prie namų, lauko durys, langai. Visą lapkritį ir gruodį šeimininkai įjungia ugneles, ir rodos, laukdama tos svarbiausios, vienintelės Žvaigždės, visa žemė atrodo nusėta žvaigždėmis.

Ant komodų savo vietas teisėtai užima nykštukai su raudonomis kepurėlėmis ir mediniais bateliais, o matomoje vietoje statoma žvakė- kalendorius su padalomis. Jau nuo gruodžio 1 dienos ją uždega kiekvieną dieną. Ir kiekvieną dieną tirpsta viena padala, priartindama šventę.

Ir štai ši diena ateina. Kviesdami žmones šventiniam susitikimui, bažnyčiose nuo ryto skambina varpai. Pamaldos vyksta ryte ir vakare, ir bažnyčioje susirenka visi - ir tikintys, ir netikintys. Laisvų vietų nelieka, žmonės stovi praėjimuose, dainuoja dainas, klausosi šventinių pamaldų apie pasaulį, gyvenimą, būties džiaugsmą.

Paskui visi skuba namo, Kalėdas švenčia šeimoje ir, kaip įprasta, susirenka pas giminės vyriausiąjį. Vaikai, vaikaičiai ateina pas savo tėvus - tai, ko gero, pagrindinė šventės tradicija. Stalas nukraunamas kalėdiniais patiekalais, kaip įprasta, tai paršelis, kalakutas arba žąsis su obuoliais. Šeimininkės pluša prie stalo, o vyrai išpilsto vyną į taures.

Kiekvienoje šalyje yra savas ypatingas kalėdinis gėrimas. Danijoje - tai pašildytas vynas, į kurį pridėta razinų ir smulkintų žemės riešutų. Mirga žvakės, traška malkos židinyje, svečiai sėda į savo vietas, ir… Ateina vidurnaktis, ir šiomis minutėmis netgi suaugę tampa vaikais, laukiančiais stebuklo, o ką jau bekalbėti apie pačius vaikus!

Vainikas
Vainikas

Ir pagrindinis stebuklas- kelių kartų susitikimas, bendravimas. Senoliai pasakoja apie senų seniausią Kalėdų sutikimą, kai jie dar patys buvo vaikais, o šalia buvo jų močiutės ir seneliai… Taip pat degė žvakės, o po egle gulėjo dovanos. Ir jie taip pat, kaip šiandien anūkai, skubino suaugusius kuo greičiau išvynioti ryšulėlius ir paketus, tačiau tradicija yra tradicija- pirmiausiai ratelis apie eglę, kalėdinė dainelė, o po to…

Kaip tai smagu! Tai man nuo močiutės, tai man nuo tėvelio ir mamytės, o tai tau, seneli, nuo manęs. Šiugžda popierius, kerpamos juostelės. Dovanos gali būti pačios įvairiausios: nuo šokoladinių saldainių dėžutės ir mažo suvenyro iki raktų nuo naujos mašinos. Tačiau jų vertė matuojama ne pinigais, išleistais pirkiniui, o pačia iš anksto paruošta džiugių ir laimingų rūpesčių šventės atmosfera, šventės, pagaliau sutiktos namuose, su pačiais artimiausiais, mylimiausiais žmonėmis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.