aA
Konservatorių atstovai atmeta generalinio prokuroro kaltinimus, kad sutartis su "Williams" Lietuvai buvo nuostolinga. Jų nuomone, generalinis prokuroras elgiasi nekorektiškai dalyvaudamas politiniuose debatuose ir iš anksto kaltindamas Vyriausybę neteisėtais veiksmais.
Andrius Kubilius
© DELFI
Parlamentinės Tėvynės sąjungos konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius generalinį prokurorą Antaną Klimavičių kaltina vykdant socialliberalų lyderio Seimo pirmininko Artūro Paulausko rinkimų kampaniją. Taip Kubilius įvertino Klimavičiaus ketinimus apklausti buvusius Vyriausybės narius, kurie dalyvavo suteikiant įgaliojimus asmenims, parafavusiems ir pasirašiusiems Vyriausybės ir JAV bendrovės "Williams International" sutartis dėl "Mažeikių naftos".

"Ponas Klimavičius sąmoningai arba nesąmoningai įsitraukė į rinkimų kampaniją, jo išpuoliai prieš Vyriausybę yra glaudžiai susiję su apsilankymais pas Seimo pirmininką Paulauską", - vakar LŽ sakė Kubilius.

Įtariamieji

Generalinė prokuratūra jau apklausė buvusį konservatorių ministrą Sigitą Kaktį dėl sutarčių parafavimo ir pasirašymo aplinkybių. Pirmadienį Klimavičius Seime pareiškė, kad Kaktys yra apklaustas įtariant jį viršijus pareigybinius įgaliojimus.

"Galbūt jis pasirašė ne savo noru", - pažymėjo generalinis prokuroras. Generalinio prokuroro teigimu, dvi "Mažeikių naftos" sutartis su "Lietuvos geležinkeliais" ir "Klaipėdos nafta" ministras parafavo neturėdamas Vyriausybės įgaliojimų. Pagal šias sutartis "Mažeikių naftai" buvo suteiktos didelės nuolaidos gabenant krovinius ir juos perkraunant.

Šiuo metu prokuratūra analizuoja ekonomines sutartis padarytai žalai nustatyti. Įgaliojimai parafuoti ir pasirašyti sutartis Kakčiui buvo suteikti Vyriausybė nutarimu, kurį priima visi kabineto nariai balsuodami.

Kubilius LŽ tvirtino, kad Kaktys įgaliojimų neviršijo. "Kalbos apie tai, kad Kaktys pasirašė niekieno neįgaliotas yra teisiškai neraštingas kaltinimas, nes ministras negali atlikti veiksmų, kuriems nepritaria Vyriausybė", - sakė konservatorių seniūnas. Jo teigimu, ministro sprendimą pasirašyti sutartį su "Williams" lėmė oficialių ekspertų ir finansinių patarėjų išvados.

Kubiliaus nuomone, minėta sutartis buvo naudinga Lietuvai: "Jos nepasirašius "Mažeikių nafta" būtų bankrutavusi, paskolas, už kurias pastatytas Būtingės terminalas, būtų turėjusi grąžinti Lietuvos Vyriausybė, tiksliau, mokesčių mokėtojai".

Pasirašė Vyriausybė

"Kiekvienas ministras turės pasakyti, kodėl jis balsavo už sprendimą, nors specialistai pateikė pastabas, kad tai prieštarauja įstatymams, lydimiesiems jų aktams ir kad tai yra žalinga Lietuvos biudžetui ir apskritai įmonėms", - Seimo posėdyje pareiškė Klimavičius.

Kubilius teigė nenustebsiąs, jei artėjant rinkimams bus apklausti ne tik šios Vyriausybės ministrai, bet ir tuometinės valdančios daugumos atstovai bei šalies Prezidentas.