aA
Du Rusijos laivai iš Baltijos karinio jūrų laivyno ketvirtadienį atplauks darbo vizito į Klaipėdą. Rusijos karo laivai draugiško vizito į Lietuvos uostą atplaukia pirmą kartą per beveik 10 metų nuo to laiko, kai iš Lietuvos buvo išvesta buvusios SSRS kariuomenė.
Jūra, laivai
Jūra, laivai
© DELFI
Minininkams, kurie Klaipėdoje lankysis iki sekmadienio, vadovaus kontradmirolas Viktoras Mardusinas.

Rusijos karinis Baltijos jūros laivynas bazuojasi Kaliningrado srityje Lietuvos pašonėje.

Kaip pranešė Rusijos karinis Baltijos jūros laivynas, be protokolinių renginių per vizitą numatytos ir jūreivių sporto varžybos. Be to, Rusijos jūreiviai lankysis Kuršių nerijoje, Klaipėdos delfinariume, Palangoje. Baltijos laivyno štabo orkestras koncertuos Lietuvos kariškiams, vėliau - Rusų dramos teatre Vilniuje.

Į Lietuvos uostą applaukiančių minininkų "A.Lebedevas" ir BT-212 vandentalpa yra po 432 tonas, ilgis - po 49 metrus, plotis - 8,81 metro. Jų įgulose yra po 36 žmones. Minininkų paskirtis yra valyti jūras vandenis nuo minų.

Šie laivai iki 1994 metų bazavosi Liepojoje ir Taline.

Rusijos laivus apsilankyti Lietuvoje pakvietė krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, liepą Maskvoje susitikęs su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Ivanovu. Ministrai taip pat aptarė galimybę Rusijos atstovams dalyvauti rudenį Lietuvoje rengiamose pratybose "Amber Hope".

Baltijos laivyno vadas admirolas Vladimiras Valujevas žurnalistams rugpjūčio pradžioje yra sakęs, kad "jei Baltijos laivynas gaus įsakymą dalyvauti pratybose "Amber Hope", mes jose dalyvausime".

Tai būtų pirmasis kartas, kuomet Lietuvos teritorijoje vykstančiose pratybose dalyvautų ir Rusijos kariai. Tai tapo įmanoma šiemet įsigaliojus Tarptautinių operacijų, karinių pratybų ir kitų renginių įstatymo pataisoms.

Iki šiol Rusija į Lietuvoje vykstančius mokymus galėdavo tik atsiųsti savo stebėtojus, Lietuvos kariškiai taip pat neturėjo teisės dalyvauti pratybose buvusios SSRS erdvėje. Priėmus pataisas, birželio pabaigoje lietuviai jau dalyvavo Gruzijoje surengtose pratybose.

Pasak admirolo V.Valujevo, 2003 metais, kai Baltijos laivynas minės įkūrimo 300-ąsias metines, Kaliningrado srityje apsilankys Lietuvos karo laivai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.