aA
Vygaudą Ušacką vyriausiojo derybininko su Europos Sąjunga (ES) poste greičiausiai pakeis ambasadorius specialiesiems pavedimams Petras Auštrevičius.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas
Beveik metus vyriausiuoju Lietuvos euroderybininku dirbęs V.Ušackas šią savaitę užsiminė apie pasitraukimo galimybę, mat naujasis užsienio reikalų ministras Antanas Valionis nesutiko, kad jis eitų užsienio reikalų viceministro pareigas. V.Ušackas atsisakė siūlymo tapti Europos reikalų komiteto vadovu, tačiau sutiko dirbti naujuoju ambasadoriumi Vašingtone. Vakar LŽ kalbinti Lietuvos politikai nebuvo linkę itin sureikšminti V.Ušacko ketinimo palikti euroderybininko postą.

Prezidento patarėjas užsienio politikos ir nacionalinio saugumo klausimams Albinas Januška teigė suprantąs užsienio reikalų ministro A.Valionio norą matyti vyriausiojo derybininko su ES pareigose Europos komiteto vadovą. Pasak A.Januškos, būtų keista, jei euroderybininku taptų vienas iš užsienio reikalų viceministrų, o Europos komiteto direktoriumi - kitas žmogus.

Vienas Seimo konservatorių lyderių Andrius Kubilius mano, kad derybos su ES vyksta ir vyks, todėl V.Ušacko einamų pareigų nevertėtų sureikšminti. Seimo nario įsitikinimu, daug svarbesnis yra ambasadoriaus Amerikoje postas, kuriam V.Ušackas tikrai tiktų.

Kol kas nei Vyriausybė, nei Užsienio reikalų ministerija (URM) oficialiai nesvarsto, kas galėtų pakeisti V.Ušacką euroderybininko pareigose. URM Informacijos ir spaudos departamento direktoriaus Petro Zapolsko nuomone, tai turi būti Europoje ir Lietuvoje gerai žinomas žmogus, susipažinęs su integracijos procesais.

Pasak Seimo vicepirmininko Gintaro Steponavičiaus, V.Ušacko pasitraukimas iš euroderybininko pareigų - nemalonus dalykas, tačiau taip atsitikus jo vietą turėtų užimti gerai su derybų eiga susipažinęs, Briuselyje žinomas profesionalas.

Galimas kandidatas į vyriausiojo derybininko pareigas, ambasadorius specialiesiems pavedimams P.Auštrevičius LŽ sakė, kad į šį postą geriausiai tiktų derybų srities profesionalas.

"Kol kas einu tas pareigas, kurias ėjau, paskui bus matyti", - teigė P.Auštrevičius, paprašytas pakomentuoti galimą jo paties skyrimą į euroderybininko postą. Jis nepanoro atsakyti į klausimą, ar priimtų siūlymą tapti euroderybininku.