aA
Baltijos Asamblėjos sesijos išvakarėse išsiskyrė Lietuvos, Latvijos ir Estijos požiūriai dėl pareiškimo Baltijos valstybių integracijos į NATO klausimu.
Vakar Vilniuje prasidėjo 17oji Baltijos Asamblėjos sesija, kurioje ketinama priimti pareiškimą dėl Baltijos šalių integracijos į NATO.

Šio pareiškimo projektą derindama Lietuvos delegacija bando sujungti į vieną visų delegacijų siūlymus. Latvijos delegacijos atsiųstame į Vilnių pareiškimo projekte siūloma "pakviesti NATO valstybių parlamentus dėti pastangas, kad per būsimą NATO viršūnių susitikimą 2002 metais trys Baltijos valstybės būtų pakviestos į NATO".

Lietuvos delegacija siūlo pareikšti, jog ji "tiki trijų šalių ar bent vienos jų realiu pakvietimu jungtis į NATO 2002 metais".

Estijos delegacijos projekte siūloma "sveikinti NATO valstybių narių parlamentų įsipareigojimą tęsti NATO plėtrą ir ne vėliau kaip 2002 metų NATO aukščiausiojo lygio susitikime pakviesti bet kurią Europos demokratiją, kuri siekia narystės Aljanse ir yra įvykdžiusi nustatytus kriterijus".

Be to, estai siūlo pabrėžti, kad visų trijų Baltijos valstybių ankstyvas priėmimas į NATO atitinka demokratijos ir saugumo Europoje stiprinimo interesus.