aA
Panevėžio nusikalstamos "tulpinių" gaujos, kurios nariai įtariami nužudę 31 žmogų ir kitais sunkiais nusikaltimais, bylos tyrimo metu teisėsaugos pareigūnai atrado stulbinantį nusikaltėlių ginklų ir amunicijos arsenalą.
Weapon
Kaip antradienio popietę Seimo plenariniame posėdyje sakė Lietuvos generalinis prokuroras Antanas Klimavičius, tyrimo metu pareigūnai surado ir paėmė didelį kiekį ginklų, šaudmenų ir sprogmenų, kuriais disponavo "tulpiniai".

Pasak generalinio prokuroro, aptikti 37 šaunamieji ginklai - pistoletai, revolveriai, automatai, 12 ginklų vamzdžių, 32 garso ir liepsnos slopintuvai, 41 ginklų šovinių dėtuvė, tūkstančiai šovinių, 4 granatos, 12 granatsvaidžių, 34 sprogdikliai, 21 kilogramas sprogmenų.

Be to, pasak Generalinės prokuratūros vadovo, iš "tulpinių" paimta lipnios juostos, automobilis su policijos skiriamųjų ženklų imitacijomis, antrankiai, keliasdešimt kaukių, perukų, policininkų uniformos.

Pasak generalinio prokuroro, šiuo metu "tulpinių" gaujos nusikaltimai susieti su 31 asmens nužudymu. Bylos viena dalis jau yra perduota teismui.

Pagrindinė byla, kurioje bus apkaltinta visa gauja, prokuroro teigimu, bus perduota teismui iki Naujųjų metų.

"Šios bylos tyrimo metu išaiškintas 31 asmens nužudymas ir padarytas kitas, sakyčiau, geras darbas", - sakė A.Klimavičius.

Manoma, kad šiuos nusikalstamos grupuotės aukomis tapo nemažai pačios grupuotės narių, kuriais buvo nuspręsta atsikratyti, verslininkų, policijos ir prokuratūros pareigūnų.

"Tulpiniams" inkriminuojamas buvusio bendrovės "Mažeikių nafta" generalinio direktoriaus Gedimino Kiesaus jo sūnaus ir vairuotojo nužudymas, įvykdytas 2000-ųjų metų liepą.

Nužudytųjų kūnai be galvų buvo rasti tik pernai rudenį Panevėžio rajone, užkasti netoli "tulpinių" vilos.

Dėl šio nusikaltimo grupuotės nariams yra pareikšti kaltinimai, jie suimti ir laukia teismo Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Kol kas teismą pasiekė tik viena "tulpinių" atskleistų nusikaltimų byla.

Kitą savaitę Vilniaus apygardos teismas pradės nagrinėti trijų "tulpinių" gaujos narių bylą, kurioje jiems pareikšti kaltinimai dėl trijų tyčinių nužudymų, neteisėto laisvės atėmimo, neteisėto ginklų laikymo ir kitų sunkių nusikaltimų.

Prieš teismą stos 38 metų Sigitas Novikovas, 35 metų Dainius Skačkauskas ir 23 metų Donatas Fedčas.

Šie trys gaujos nariai buvo sulaikyti pernai per slaptą Generalinės prokuratūros ir policijos pareigūnų operaciją Pasvalio rajono Pušaloto miestelyje. Operacijos metu buvo nušautas vienas grupuotės narių - 35 metų Romualdas Čeponis. Jis bandė pasipriešinti ginklu, todėl buvo nukautas. S.Novikovas buvo sužeistas į koją.

Bylos duomenimis, kaltinamieji S.Novikovas ir R.Čeponis 2000 metų spalio 23 dieną Panevėžio rajono Dembavos kaime, nužudė policijai žinomą panevėžietį Vaidą Berdešių ir vietos verslininką Darių Lipnevičių.

Vėliau S.Novikovas iš R.Čeponio gavo daug amunicijos - pistoletą, revolverį, šovinių. Buvo sutarta nužudyti visus kartu su V.Berdešių atvyksiančius asmenis.

Kita auka - panevėžietis Saulius Bitė.

2001 metų gegužės 2-sios naktį R.Čeponis, S.Novikovas ir D.Fedčas, grasindami S.Bitei pistoletu, surakino antrankiais, apvyniojo galvą lipnia juosta, nuvežė į mišką, kur ir nušovė.

Pareigūnai nustatė, kad teisiamieji apiplėšė alaus daryklos "Kalnapilis" finansų direktorę 35 metų L.M. ir pagrobė alaus daryklai priklausantį automobilį "Volvo".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.