aA
Iš Gintaro muziejaus Palangoje unikalų gintaro luitą pagrobusių vagišių palikti įkalčiai gali tapti siūlo galu, padėsiančiu išnarplioti šią gerai suplanuotą vagystę. Užvakar policija sulaikė metalo apdirbimo bendrovėje dirbantį palangiškį. Įtariama, kad jis pagamino skardas su privirintais plieniniais spygliais - į mūrą kalamomis specialiomis statybinėmis vinimis.
Palanga
© BNS foto
Bendrovėje, kurioje dirba įtariamasis, atlikta krata. Ant kelio paliktos bei užmaskuotos vinys pradūrė skubėjusio į Gintaro muziejų policijos automobilio padangas.

Pagrobtas unikalus gintaras

Ankstyvą pirmadienio rytą iš Gintaro muziejaus buvo pavogtas didžiausias Lietuvoje - 3 kilogramų 698 gramų - gintaro gabalas, kuris vadinamas Saulės akmeniu. Pavogtas vaiko galvos dydžio apvalios formos gintaro luitas yra unikalus. Tai trečias pagal dydį žinomas gintaro gabalas Europoje. Jis vertinamas daugiau nei pusantro milijono litų.

Vagys paliko daug įkalčių

Siekdami sutrukdyti pareigūnams greitai atvažiuoti į muziejų, į Botanikos parką vedančius kelius nusikaltėliai užvertė nupjautais medžiais, tarp medžių rišo lynus. Kad iš pastato negalėtų išeiti suveikusią apsaugos signalizaciją išgirdę ten buvę žmonės, vagys iš išorės lynais apraizgė ir spynomis užrakino muziejaus duris.

Vagys paliko tvirtai sukaltas kopėčias, kuriomis įlipo į antro aukšto balkoną. Iš dviejų dalių pagamintos kopėčios buvo sujungtos varžtais. Pačiupę grobį nusikaltėliai paliko nuo balkono žemyn nuleistą virvę, kuria nusliuogė žemyn. Visus šiuos, vagystėje panaudotus daiktus dabar tiria ekspertai. Tikimasi, kad įkalčiai suteiks naudingos informacijos apie nusikaltėlius.

Bagažinės niekas netikrino

Saulės akmens vagystei tirti yra mestos didelės pareigūnų pajėgos. Palangos kriminalistams padeda kolegos iš Klaipėdos. Į kurortą atvyko speciali Policijos departamento pareigūnų grupė. Apie nacionalinės vertybės vagystę buvo pranešta visiems Lietuvos valstybinės sienos apsaugos postams bei muitinėms.

Tačiau užvakar pavakare į Latviją važiavę žmonės stebėjosi, kad valstybės sieną pervažiavo neišlipę iš automobilio. Pareigūnai net nežvilgtelėjo į mašinos bagažinę.

Pavyko sutrukdyti pareigūnams

Pareigūnus šis nusikaltimas labiausiai nustebino kruopščiu vagių pasirengimu. „Man neteko girdėti, kad į įvykio vietą skubantys šalies policininkai būtų susidūrę su panašiomis dirbtinėmis kliūtimis", - teigė tą naktį budėjęs Palangos kelių policininkas Romualdas Andriekus, kuris pirmasis pateko į nusikaltėlių paspęstas žabangas.

Šitaip vagims policininkus pavyko užlaikyti beveik penkias minutes.

Apsaugai reikia lėšų

Vidaus reikalų ministerija siūlys Vyriausybei kitų metų biudžete numatyti lėšų nacionalinių muziejų apsaugai. Kasmet profesionaliai kultūros vertybių apsaugai muziejuose iš biudžeto reikėtų skirti apie 750 tūkst. litų.

Nacionalinių muziejų apsaugos problemas vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis vakar aptarė su Lietuvos dailės muziejaus direktoriumi Romualdu Budriu. Susitikime dalyvavo ir ministerijos sekretorius Jonas Liaudanskas.

Anot R.Budrio, didžiausio Lietuvoje gintaro luito vagystė iš Palangos gintaro muziejaus dar kartą įrodo būtinybę sustiprinti kultūros vertybių apsaugą visuose trijuose nacionaliniuose muziejuose. Lietuvos dailės muziejaus vadovo teigimu, reikalinga stacionari arba mobili muziejų policija, kuri būtų pavaldi Vidaus reikalų ministerijai.

R.Budrys tvirtino, kad tik ginkluota apsauga, kokia yra daugelyje žymiausių Europos muziejų, gali garantuoti tinkamą apsaugą.

Tačiau vidaus reikalų ministras J.Bernatonis mano, kad atskirą muziejų apsaugos tarnybą steigti būtų per brangu - šią funkciją galima patikėti Lietuvos policijos apsaugos organizavimo tarnybos pareigūnams.

"Lietuvos rytas"