aA
Tęsdamas darbo vizitą JAV, Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus Niujorke trečiadienį dalyvaus rugsėjo 11-ąją įvykdytų teroro aktų aukų pagerbimo ceremonijoje. Be to, prezidentas Niujorke susitiks su Amerikos žydų komiteto nariais.
V.Adamkus
V.Adamkus
© BNS foto
Teroro aukų ceremonija prasidės beveik tuo pat metu, kai pirmasis teroristų užgrobtas lėktuvas rėžėsi į Pasaulio prekybos centro dangoraižį Niujorke. Lietuvos laiku tai įvyko 14 val. 46 min.

Aukų paminėjime, per kurį bus surengta žvakučių deginimo ceremonija, dalyvaus ir JAV prezidentas George'as W.Bushas.

2001 metų rugsėjo 11 dieną islamo ekstremistų užgrobti keleiviniai lėktuvai rėžėsi į Pasaulio prekybos centro (PPC) dangoraižius Niujorke bei Pentagono būstinę Vašingtone.

Ketvirtasis užgrobtas lėktuvas nukrito Pensilvanijos valstijoje. Per tragiškus įvykius žuvo daugiau nei 3 tūkst. žmonių. Iš jų 343 Niujorko ugniagesiai ir 60 policininkų žuvo gelbėdami žmones iš griūvančių PPC dangoraižių.

V.Adamkus tomis dienomis lankėsi Vašingtone, iš kur praėjus parai po teroristinių išpuolių saugumo sumetimais buvo skubiai išskraidintas JAV karinių pajėgų lėktuvu.

Ketvirtadienį prezidentas sakys kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje bei dalyvaus 57-ajai sesijai skirtuose renginiuose.

Planuojama, kad penktadienį V.Adamkus ir jį lydinti delegacija, kurioje yra ir užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, grįš į Vilnių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.