aA
Rengdamas operatyvinius smūgio Irakui planus Pentagonas siekia padaryti kuo mažiau nuostolių 300 tūkst. karių Irako armijai, tikėdamas, kad ji pereis į jų pusę ir vėliau, kai žlugs Saddamo Huseino režimas, sudarys šalies ginkluotųjų pajėgų branduolį. Tai antradienį pranešė Jungtinių Valstijų savaitraštis "Time".
u.u.army m1a2
Žurnalas, kuris gavo duomenų apie galimus būsimos JAV karinės operacijos prieš Iraką scenarijus, teigia, kad optimaliausiu JAV laiko tokį operacijos planą, pagal kurį ji prasidės masiniais raketų ir bombų smūgiais iš oro, naujausiomis bombomis ir lazeriais nutaikomomis raketomis sunaikinant Irako priešlėktuvinę gynybą ir vadovavimo punktus.

Tada būtų smogti smūgiai Saddamo Huseino rūmams ir kitiems režimo "valdžios simboliams", tarp jų - televizijos centrams ir televizijos bokštams.

Be to, pažymi savaitraštis, Vakarų Irake Amerikos lėktuvai pradės "medžioti" irakiečių kilnojamuosius raketų įrenginius "Scud", kuriuos, kaip mano JAV, Bagdadas yra parengęs smogti atsakomąjį smūgį Izraeliui ir kuriuose gali būti įmontuotos cheminės ir biologinės kovinės galvutės.

Nors 1991 metais JAV nepavyko numušti nė vienos raketos "Scud", šįkart Amerikos kariškiai pasikliauja modernesne palydovine aparatūra ir nepilotuojamais žvalgybos lėktuvais, kurie padės surasti paslėptus raketų paleidimo įrenginius.

Po oro smūgių kampanijos JAV pradėtų sausumos operacijas - amerikiečių kariuomenė veržtųsi į Iraką iš pietų - iš bazių Kuveite ir kitose Artimųjų Rytų šalyse, taip pat iš šiaurės - iš Turkijos ir trijų vietų Irako Kurdistane.

Sausumos operacija, žurnalo duomenimis, prasidės naktį pirmiausia užimant Basrą pietuose ir Mosulą šiaurėje. Turimomis žiniomis, teigia Amerikos kariniai pareigūnai, tokiai operacijai būtina 250 tūkst. karių, tačiau kai kurie JAV prezidento George'o W.Busho administracijos atstovai mano, kad pakaks ir 80 tūkst. sausumos kariuomenės karių.

Per puolimą JAV stengsis nesugriauti visos Irako kariuomenės ryšių sistemos, kad pavienės Irako armijos dalys galėtų palaikyti ryšį su centru ir neįvykdytų įsakymo nedelsiant panaudoti cheminius ir bakteriologinius ginklus, kai praras tokį ryšį. Užėmusios pagrindinius miestus Irako šiaurėje ir pietuose JAV pajėgos žygiuos į Bagdadą, kur prasidės baigiamasis operacijos etapas.

JAV tikisi, jog Saddamas Huseinas atsitrauks į savo gimtąjį Tikrito miestą už 150 km nuo Bagdado ir, išskyrus jam ištikimą nacionalinę gvardiją, kita Irako kariuomenė galės sudėti ginklus, kaip tai padarė 1991 metais.

Jeigu Jungtinėms Valstijoms vis dėlto teks įsivelti į mūšius mieste, 5 mln. gyventojų turinčiame gerai įtvirtintame Bagdade amerikiečiams teks susiremti su 15 tūkst. karių asmenine Saddamo Huseino gvardija. Manoma, jog tokiomis sąlygomis puolančiosios šalies nuostoliai paprastai siekia 30 proc., bet JAV viliasi juos sumažinti bent iki 10 procentų.

"Time" duomenimis, Bagdado puolimas prasidės naktį naudojant sraigtasparnius ir išlaipinant desantininkus su naktinio matymo prietaisais. Kaip numatoma plane, amerikiečiai užims pastatą po pastato pagal Izraelio taktiką, sėkmingai panaudotą užimant Balatos palestiniečių pabėgėlių stovyklą, kai kareiviai skynėsi sau kelią, eidami ne pro užminuotus langus ir duris, o pro sprogimų pramuštas skyles namų sienose.

Tokia taktika apsaugo nuo snaiperių, o miesto gynėjai nebetenka daugelio pranašumų, rašo žurnalas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.