aA
Visagine antradienį apsilankiusi komisija, atstovaujanti Lietuvai derybose su Europos Sąjunga (ES) Ignalinos jėgainės klausimais, su specialistais, elektrinės darbuotojais aiškinosi, kaip vyksta pasirengimas atominės eksploatacijos nutraukimui.
Ignalinos AE
Ignalinos AE
© BNS foto
Kaip pranešė Europos komitetas, komisija susitiko su Visagino vicemere Danute Prišmantiene, Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovybe, Eksploatavimo nutraukimo Projektų valdymo grupe, Ignalinos AE regiono Tarybos nariais, kitais suinteresuotais asmenimis.

Komisijai vadovaujantis vyriausiasis Lietuvos derybininkas su ES Petras Auštrevičius susitikimuose teigė, kad matyti techninių IAE eksploatacijos nutraukimo projektų rengimo pažanga.

Pasak euroderybininko, svarbu, jog atominėje dirbanti Projektų valdymo grupė iki spalio parengtų ir pateiktų Vyriausybei svarstyti galutinio uždarymo planą.

"Nuo šio plano priklausys, koks bus pasirinktas elektrinės uždarymo scenarijus, kokie bus tikslūs uždarymo etapai, kaip bus sprendžiamos nedarbo ir kitos socialinės problemos", - sakė P.Auštrevičius.

Derybininkų su ES teigimu, tikslinant elektrinės uždarymo kaštus, svarbią dalį IAE uždarymo sąmatoje užims socialinių pasekmių sušvelninimo kaštai. P.Auštrevičiaus nuomone, ypač svarbūs perkvalifikavimo ir naujų veiklų skatinimo projektai.

"Pirmus teigiamus žingsnius mes jau matome - Visagino Politechnikos mokykloje per artimiausius metus turėtų įsikurti Verslo kūrimo centras, teiksiantis konsultavimo paslaugas", - sakė P.Auštrevičius.

Viešnagė Visagine vyko prieš šį ketvirtadienį, rugsėjo 12 dieną, numatytą Lietuvos atstovų vizitą į eilinį konsultacijų su Europos Komisija raundą dėl IAE uždarymo finansavimo sąlygų.

Lietuva yra įsipareigojusi uždaryti pirmąjį atominės bloką iki 2005-ųjų metų, antrąjį - 2009-aisiais metais, sulaukus ES patvirtinimo dėl reikalingos paramos suteikimo techniniam uždarymui bei uždarymo pasekmėms likviduoti.

Trejus metus nuo planuojamos Lietuvos narystės 2004 metais (dabartinis ES biudžetas yra suformuotas iki 2006-ųjų metų) šioms reikmėms Europos Komisija siūlo skirti po 247,8 mln. litų (70 mln. eurų).

Tarptautiniame eksploatacijos fonde su valstybių įsipareigojimais yra sukaupta dar apie 745 mln. litų (216 mln. eurų), tuo tarpu pati Lietuva iki šiol yra sukaupusi apie 160 mln. litų (46 mln. eurų).

Ūkio ministerijos skaičiavimais, IAE uždarymo pasekmės iki 2020 metų galėtų būti įvertintos 8 milijardais litų (2,4 mlrd. eurų). Šiose išlaidose yra numatyta IAE eksploatavimo nutraukimas, socialinės kompensacijos, būtinas elektrinių atnaujinimas, elektros ir dujų tinklų sujungimas su Europos tinklais bei kiti projektai.

Dabar Lietuva su ES yra suderinusi 28 iš 31 derybinio skyriaus. Derybas ketinama baigti per keturis ateinančius mėnesius, o 2004-aisiais Lietuva tikisi tapti pilnateise bendrijos nare.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.