aA
Planuojamoje antiteroristinėje misijoje Afganistane dalyvaus geriausi Lietuvos kariai, taip pat - ir iš iki šiol ypač įslaptinto ypatingosios paskirties tarnybos dalinio "Aitvaras", teigia Lietuvos krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius.
Kariai
Kariai
© ELTA
"40-ties karių būrio pagrindas bus Kauno Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono kariai, tačiau bus ir sausumos kariuomenei atstovaujančių karių iš ypatingosios paskirties tarnybos", - BNS korespondentui antradienį sakė L.Linkevičius.

Šios tarnybos dalinyje "Aitvaras" tarnauja antiteroristinėms ir diversinėms operacijoms geriausiai parengti kariai iš visų ginkluotųjų pajėgų rūšių - sausumos, laivyno ir oro pajėgų. Šio dalinio skaitlingumas, dislokacijos vieta ir užduotys laikomos valstybės paslaptimi. Apie šį dalinį pirmąkart viešai sužinota tik šiemet minint penktąsias ypatingosios paskirties tarnybos metines.

Ministro teigimu, preliminariai numatoma, kad Lietuvos kariams Afganistane bus patikėta atsakinga specialiosios žvalgybos misija. "Tai nėra tiesioginiai kariniai veiksmai, bet jų gali būti", - sakė L.Linkevičius.

Pasak ministro, Lietuvos kariai privalės identifikuoti galimus taikinius, analizuoti aplinkos saugumą, nustatyti galimas grėsmes, taip užtikrindami kitų tarptautinėje operacijoje dalyvaujančių pajėgų saugumą.

Į misiją bus atrinkti tik profesionalios tarnybos kariai savanoriai. Pasak L.Linkevičiaus, misija, kurios išlaidos per šešis mėnesius sieks maždaug 1 milijoną litų, bus finansuojama iš krašto apsaugos biudžeto, galimas dalykas, kitų programų sąskaita, tačiau nepareikalaus papildomų išlaidų iš valstybės biudžeto.

Lietuvos karių grupė į misiją vešis savo ginkluotę, transporto priemones ir ekipuotę, tačiau JAV pajėgos padės užtikrinti aprūpinimą. "Tai, kad misijoje dalyvaus mūsų kariai - yra mūsų pripažinimas ir įvertinimas", - sakė L.Linkevičius.

Praėjusią savaitę prezidentas Valdas Adamkus paprašė Seimą pritarti Lietuvos karių dalyvavimui taikos palaikymo bei antiteroristinėje misijose Afganistane.

V.Adamkus Seimui pateiktame nutarimo dėl Lietuvos karių dalyvavimo tarptautinėje operacijoje "Tvirta taika" Centrinės ir Pietų Azijos regione projekte siūloma siųsti iki 40 Lietuvos specialiųjų pajėgų karių iki 6 mėnesių laikotarpiui nuo pasirengimo misijai pabaigos.

Operacija "Enduring Freedom", kuri Lietuvoje vadinama "Tvirta taika" yra JAV vadovaujama kovos su terorizmu kampanija.

Be to, prezidentas Seimui dar kartą pateikė nutarimo projektą dėl Lietuvos karo medikų siuntimo į Afganistaną, nes operacijai pakeitus savo pavadinimą, tenka pakeisti ir atitinkamus dokumentus.

Iš pradžių buvo nutarta, kad keturi Lietuvos karo medikai kartu su čekų karo laiko ligoninės medikais dalyvaus operacijoje "Tvirta taika", tačiau vėliau čekai nusprendė perkelti savo misiją į Jungtinių Tautų vadovaujamą taikos palaikymo operaciją.

Todėl dabar lietuviai kartu su čekais dalyvaus tarptautinių saugumo paramos pajėgų sudėtyje. Šios pajėgos yra atsakingos tik už taikos užtikrinimą Kabule.

Kaip teigiama prezidento pateiktame nutarimo projekte, lietuviai misijoje dalyvautų nuo šių metų spalio iki kitų metų balandžio. Keturi Lietuvos karo medikai tris mėnesius Čekijoje ruošėsi misijai Afganistane. Norą dalyvauti misijoje iš viso pareiškė beveik Lietuvos 30 karo medikų.

Iš viso JT tarptautinėse saugumo paramos pajėgose, Afganistane tarnaujančiose nuo šių metų pradžios, tarnauja 4 650 kareivių.

Pagal sausio viduryje Seimo priimtą naujos redakcijos Tarptautinių operacijų, karinių pratybų ir kitų renginių įstatymą, sprendimą dėl Lietuvos karių dalyvavimo kolektyvinės gynybos operacijoje ar sąjungininkų pajėgų atvykimo į Lietuvą priima Seimas prezidento teikimu. Iki šiol tokius sprendimus Seimas priimdavo Vyriausybės teikimu.

Trečiadienį bus minimos pirmosios tragiškų įvykių Niujorke ir Vašingtone metinės. Rugsėjo 11-ąją du teroristų užgrobti lėktuvai įsirėžė į Pasaulio prekybos centro pastatus Niujorke, vienas - į Pentagono pastatą Vašingtone, o ketvirtasis lėktuvas sudužo Pensilvanijoje. Per šiuos teroro aktus, žuvo keli tūkstančiai žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.