aA
Du Dalai Lamos pasiuntiniai atvyko į Pekiną atnaujinti oficialius kontaktus su Kinijos vyriausybe, kurie nutrūko 1993 metais, antradienį paskelbė tremtyje gyvenančio Tibeto dvasinio lyderio atstovas spaudai.
Dalai Lama
Specialiojo pasiuntinio Lodi Gyaltseno Gyari ir pasiuntinio Kelsango Gyaltseno, kurie į Pekiną atvyko pirmadienį, vizitas atspindi sušvelnėjusią Pekino politiką Dalai Lamos atžvilgiu, sako apžvalgininkai. Pernai Kinija revizavo savo politiką dėl Tibeto.

Abi šalys turi aptarti galimybes surengti tolesnes derybas, galbūt net Dalai Lamos apsilankymą Kinijoje, tačiau pagrindinio nesutarimo - dėl Pekino reikalavimo pripažinti Tibetą ir Taivaną Kinijos dalimi - tikriausiai neišspręs.

Pasiuntiniai ir du jų padėjėjai taip pat nuvyks į Tibeto sostinę Lhasą, sakė Dalai Lamos sekretoriaus pavaduotojas Tenzinas Taklha.

"Jo Šventenybė labai patenkintas, kad delegacija galėjo nuvykti tokio vizito", - agentūrai "Reuters" sakė atstovas. Jis kalbėjo Dharamsalos mieste Indijos šiaurėje, kur įsikūręs Dalai Lama ir jo vadovaujama Tibeto vyriausybė tremtyje. Tibeto dvasinis lyderis į Indiją pasitraukė 1959 metais, po nesėkmingo tibetiečių sukilimo prieš Kinijos valdžią.

Kinija, kuri savo komunistinį valdymą Tibete įvedė 1950 metais, 1979-aisiais užmezgė tiesioginius kontaktus su Dalai Lama, bet 1993-iaisiais oficialų dialogą nutraukė.

Pekinas reikalavo, kad Dalai Lama atsisakytų savo nepriklausomybės siekio bei separatistinės veiklos ir pripažintų, kad Tibetas ir Taivanas yra Kinijos dalys. Tik tokiu atveju Kinija pradėtų politinį dialogą.

Dalai Lama jau kelerius metus nurodo, kad siekia ne nepriklausomybės, o platesnės autonomijos, tačiau kitų Kinijos reikalavimų nekomentuoja.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.