aA
Į Prezidento postą pretenduojantis 44 metų išeivijos lietuvis Juozas Petraitis siekia dar iki rinkimų pradžios susirungti su didžiausiu konkurentu - dabartiniu šalies vadovu Valdu Adamkumi. Net dviem Lietuvos teismams antradienį J.Petraitis įteikė ieškininį pareiškimą, kuriuo prašo pripažinti Prezidento Valdo Adamkaus padarytą moralinę žalą jam ir visiems Lietuvos piliečiams.
Juozas Petraitis
© BNS foto
Pasak pareiškimo, šią žalą Prezidentas V.Adamkus padarė savo neveikimu, kai po 2000 metų spalio 18 dieną paskelbto Konstitucinio Teismo nutarimo nesiėmė jokių teisinių priemonių, kad būtų panaikinta ar ištaisyta Konstitucijai prieštaraujanti Vyriausybės sutartis su amerikiečių kompanija "Williams".

Turėdamas verslininko ir teisininko patirties, J.Petraitis teigia iš anksto numatęs, kad teismai gali nepriimti ieškinio arba jį atidėlioti. Todėl visiškai vienodi pareiškimų tekstai buvo įteikti Vilniaus apygardos administraciniam teismui ir Vilniaus miesto 1-osios apylinkės teismui.

Ar ieškiniai atitinka įstatymų reikalavimus ir gali būti nagrinėjami, teismai turi nuspręsti per septynias dienas.

"Prezidentas V.Adamkus beveik dvejus metus negynė valstybės interesų, leisdamas ydingai sutarčiai tarp "Williams" ir Lietuvos Vyriausybės galioti bei daryti žalą valstybei ir tuo pažeidė savo priesaiką būti ištikimas Lietuvos Respublikai", - teigiama aštuonių dalių pareiškime.

Anot J.Petraičio, tuo pačiu V.Adamkus pažeidė Konstituciją ir padarė moralinę žalą jam, kaip Lietuvos piliečiui. "Prezidentas nevykdė savo pareigų ir taip įrodė savo šališkumą užsienio kompanijai, jos lobistams ir atstovams. Negindamas Lietuvos interesų, Prezidentas taip pat parodė savo nesąžiningumą", - rašoma pareiškime.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.