aA
Policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius pavedė policijos įstaigoms aktyviau kontroliuoti masiniuose renginiuose bei mokyklų prieigose alkoholiu prekiaujančias įmones.
Vytautas Grigaravičius
© BNS foto
Kaip antradienį pranešė Policijos departamento atstovė spaudai, generalinis komisaras V.Grigaravičius pavedė suaktyvinti prekybos įmonių, prekiaujančių alkoholiniais gėrimais, įskaitant alų, masiniuose renginiuose, bei įmonių, esančių mokymo įstaigų prieigose, kontrolę bei užtikrinti, jog nepilnamečiams nebūtų parduodami alkoholio bei tabako gaminiai.

Šių priemonių imtasi, atsižvelgiant į tai, jog pastaruoju metu masiniuose pramoginiuose renginiuose daugėja vaikų, apsvaigusių nuo alkoholio ir kitų psichiką veikiančių medžiagų.

Savivaldybėse svarstant prašymus dėl renginių organizavimo, nurodyta reikalauti iš organizatorių imtis visų saugumo priemonių, jog būtų užtikrintas renginio vietos ir prieigų apšvietimas, sveikatos priežiūros bei priešgaisrinės apsaugos tarnybų budėjimas.

Užtikrinant teisėtvarkos pažeidimų ir narkomanijos prevenciją, tokių renginių metu policijos pareigūnams siūloma glaudžiau bendradarbiauti su jų organizatoriais bei renginiuose dirbančiomis saugos tarnybomis.

Kaip skelbta, po pranešimų apie masinį paauglių girtavimą per Vilniuje savaitgalį vykusius du viešus renginius, kurių vienas baigėsi nepilnamečio nužudymu, iki Naujųjų metų Vilniaus savivaldybė nebeišduos naujų leidimų renginiams atvirose vietose.

Taip pat nebebus išduodamos licencijos prekiauti alkoholiu masiniuose renginiuose.

Toks Vilniaus mero nurodymas duotas pirmadienį.

"Vilniaus meras Artūras Zuokas nesitaikstys su nepilnamečių girtavimu ir nusikalstamumu sostinės masiniuose renginiuose", - rašoma savivaldybės pranešime.

Mero nurodymu, iki sausio 1 dienos nebus išduodami leidimai rengti renginius atvirose vietose, renginiai galės vykti tik uždarose ir kontroliuojamose teritorijose.

Meras taip pat ketina kreiptis į Seimą dėl įstatymo pataisos, kad įmonėms, pardavusioms alkoholinių gėrimų nepilnamečiams, būtų atimamos prekybos licencijos.

Remiantis policijos pažyma, masinių renginių metu visus pažeidimus paaugliai padarė būdami neblaivūs. Meras kviečia ir nepilnamečių tėvus daugiau dėmesio skirti savo vaikams.

"Tai ir tėvų bei visos visuomenės problema", - teigia meras A. Zuokas.

Reaguodamas į tragišką šeštadienio įvykį koncerto prie Baltojo tilto metu, kada per konfliktą peiliu buvo nudurtas 16-metis jaunuolis, A. Zuokas pirmadienį sušaukė skubų pasitarimą teisės pažeidimams ir jų priežastims savaitgalio masiniuose renginiuose aptarti.

Pasitarime dalyvavo Vilniaus vyriausiasis policijos komisaras Erikas Kaliačius, savivaldybės Tvarkos palaikymo ir priežiūros skyriaus vedėjas Darius Šaluga bei renginį organizavusios "VRS studijos" atstovas.

Prie sostinės Baltojo tilto vykstant nemokamam koncertui, į kurį, policijos duomenimis, susirinko apie 15 tūkst. žiūrovų, peilio dūriu į širdį buvo nužudytas Vilniaus Lukiškių vidurinės mokyklos 10 klasės moksleivis Artūras Negatinas. Žudikas įsimaišė į minią ir paspruko.

Šio nusikaltimo ir kitų teisės pažeidimų masinių renginių metu priežastims išaiškinti bei panašių įvykių prevencijai pirmadienį įkurta speciali darbo grupė.

Įtariamieji dėl nužudymo kol kas nėra sulaikyti. Netrukus po įvykio pareigūnai buvo sulaikę kelis jaunuolius. Paaiškėjus, kad jie su žmogžudyte nėra nesusiję ir buvo vienoje kompanijoje su nužudytuoju, buvo paleisti į laisvę.

Vilniaus kriminalistai teigia, kad turi vilties išaiškinti šį nusikaltimą. Pareigūnų darbą palengvintų tai, jeigu būtų atsiliepę dalyviai, galbūt mėgėjiškomis kameromis filmavę koncertą.

Pasak savivaldybės, atlikus tyrimą, bus galima nustatyti kiekvienos iš atsakingų institucijų - renginio organizatorių, policijos ir savivaldybės tarnybų - atsakomybę dėl susidariusios padėties ir tragiško įvykio.

"Situacija yra daugiau negu baisi",- sakė meras A. Zuokas.

Per renginius, įvykusius per aštuonias rugsėjo dienas, užfiksuota daugybė nepilnamečių girtavimo atvejų. Koncerto prie Baltojo tilto metu buvo sulaikyta 16 girtų nepilnamečių, 6 girti koncerto klausytojai ištraukti iš Neries.

Apsinuodijęs alkoholiu dešimtmetis berniukas pateko į ligoninę ištiktas komos.

Alaus šventėje Vingio parke per vieną parą sulaikyti 8 neblaivūs asmenys, keletas jų - nepilnamečiai. Buvo išžaginta 15 metų mergina.

Pasak policijos, renginio prie Baltojo tilto metu į pareigūnus kreipėsi trys nepilnametės Valkininkų sanatorijos auklėtinės.

14 metų, 15 metų ir 13 metų merginos prisipažino pabėgusio iš sanatorijos Varėnos rajone ir nebežinančios, kaip sugrįžti.

Apie nepilnametes policija pranešė Valkininkų sanatorijos atstovui.

Nuo penktadienio iki sekmadienio iš Vingio parko dėl teisės pažeidimų į policijos komisariatą pristatyti 7 asmenys, gauti 9 pareiškimai apie įvykdytus nusikaltimus.

"Tai rodo, kad nemokame organizuoti tinkamo lygio renginių ir nemokame kultūringai linksmintis. Šiuo metu daugelis renginių primena ne renginius, o naujas alkoholio prekybos formas. Tokia yra realybė, ir su ja nesitaikstysime", - teigė meras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.