aA
Rytų Indijoje nuo bėgių nuvažiavus keleiviniam traukiniui, žuvo mažiausiai 54 žmonės, antradienį pranešė šalies transporto žinybų pareigūnai. 50 žuvusiųjų rasta traukinio vagonuose, be to, žuvo dar keturi žmonės, kuriuos nunešė upė, žurnalistams sakė aukštas Biharo valstijos geležinkelių pareigūnas J.K.Sinha.
Train
Jis sakė, kad sužeista dar 80 žmonių, bet šalies geležinkelių viceministras Bandaru Dattatreya nurodė, kad per katastrofą, kuri pirmadienį vakare ištiko iš Kalkutos į Delį važiavusį traukinį, buvo sužeista maždaug 150 žmonių.

Viceministras perspėjo, kad aukų ir nukentėjusiųjų skaičius gali didėti, nes vienas išsigelbėjęs keleivis teigia, jog per katastrofą žuvo maždaug 150 žmonių.

Geležinkelio pareigūnų duomenimis, iš Kalkutos šiuo traukiniu išvažiavo maždaug 800 keleivių.

B.Dattatreya sakė, kad traukinys "Rajdhani Express" Biharo valstijos Rafigandžo rajone, maždaug už 500 km į vakarus nuo Kalkutos, nuvažiavo nuo bėgių dėl diversijos. Įvykio vietoje apsilankęs geležinkelių ministras Nitishas Kumaras nurodė, kad buvo sugadinti geležinkelio bėgiai ir taip pat kalbėjo apie diversijos tikimybę.

Traukinys važiavo 130 km per val. greičiu. Per incidentą buvo suniokota 13 iš 18 vagonų. Keturi iš jų nuo tilto nukrito į upę.

Pasak B.Dattatreyos, maždaug 150 žmonių buvo išgelbėta ir dabar jiems suteikiama pirmoji pagalba.

"Ši tragedija įvyko dėl diversijos, - sakė jis. - Negalima atmesti galimybės, kad buvo kažkoks sąmokslas, ir (Biharo) valstijos vyriausybė dabar turės jį išsiaiškinti". Pasak jo, šią diversiją galėjo įvykdyti kairiųjų partizanų grupuotė Maoistų komunistų centras (MKC).

Pareigūnai nurodė, kad vyksta tyrimas. Vis dėlto Indijos vidaus reikalų ministras Lalas Krishna Advani suabejojo diversijos galimybe - jo turima informacija rodo, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas.

Katastrofa įvyko Biharo - vienos iš neturtingiausių ir kastų požiūriu labiausiai susiskaidžiusių Indijos valstijų - Gajos rajone, kuriame aktyviai veikia maoistų sukilėliai.

Kol kas nė viena iš nelegalių Biharo maoistų organizacijų, kurios, kaip manoma, palaiko ryšius su kaimyninio Nepalo kairiaisiais sukilėliais, neprisiėmė atsakomybės už šią traukinio katastrofą.

Vienas traukinio vagonas, kuriame buvo mažiausiai 68 žmonės, nuvažiavęs nuo tilto nuskendo Dhabio upėje, sakė geležinkelių kompanijos atstovas spaudai.

Pareigūnai sakė, kad gelbėtojai ieško vagonuose likusių gyvų žmonių ir kad tarp žuvusiųjų bei sužeistųjų yra daug moterų ir vaikų.

J.K.Sinha nurodė, kad nuo bėgių nuvažiavo aštuoni vagonai ir kad du iš jų yra pavojingai pakibę virš upės, kuri po liūčių yra smarkiai patvinusi.

Traukiniu važiavęs 60 metų Sahiramas Pareekas žurnalistams sakė incidento vietoje matęs 150 žuvusių keleivių kūnų. Jo pateikiami aukų skaičiai yra kur kas didesni negu geležinkelio pareigūnų.

"Aš mačiau 150 kūnų, kurie buvo ištraukti iš suniokotų vagonų avarijos vietoje", - sakė S.Pareekas. "Blogas oras ir ištvinusi upė trukdo gelbėtojams", - pridūrė jis.

2001 metų birželį pietinėje Keralos valstijoje traukiniui nuvažiavus nuo bėgių žuvo 57 žmonės.

Indijos geležinkelių kompanijoje dirba net 1,6 mln. žmonių, o kasdien traukiniais važiuoja maždaug 13 mln. žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.