aA
Kai kurie politikai šaiposi iš "ozomanijos". Tuo tarpu Seimo narys Stanislovas Buškevičius sakė turįs įrodymų, kad Saugumo departamentas buvo įtaisęs šnipą jo vadovaujamoje "Jaunojoje Lietuvoje".
Centro sąjungos (CS) lyderio Romualdo Ozolo pareiškimai apie jo ir partijos kolegos Vytauto Čepo sekimą sukėlė šurmulį. Dalis centristų tik supratingai linksėjo galvomis, paklausti, ką galvoja apie šefo žingsnį.

Tuo tarpu valdžios koridoriuose pradėta juokauti "ozoliška sekimo tema": Prezidentūroje vienas šalies vadovo patarėjų koridoriuje stovinčios žurnalistės paklausė: "Gal sekėte, kur yra ponas A.Januška?"

Pasak vieno Seimo narių, R.Ozolas pastaruoju metu ėmė blaškytis. Pašnekovas, panorėjęs likti nežinomas, mano, kad laimėti savivaldybių rinkimus planavę centristai gavo daug pinigų, o oficialiose finansinėse ataskaitose parodė tik trečdalį. Tad dabar CS lyderis pradėjo blaškytis, norėdamas išsisukti iš komplikuotos padėties.

Beje, R.Ozolas prakalbo apie sekimą kaip tik tuo metu, kai centristai pradėjo rūpintis profesionaliu savo įvaizdžio kūrimu. Vienas žinomas CS veikėjas R.Ozolo žingsnius įvardijo kaip didelį smūgį partijos įvaizdžiui.

Tuo tarpu Seimo Nacionalinio saugumo komiteto (NSK) narys Stanislovas Buškevičius nepritarė tokiai nuomonei. Jaunalietuvių lyderis LŽ sakė, kad R.Ozolas gerai pasielgė, prabilęs apie sekimą.

S.Buškevičius, kalbėdamas su žurnalistais, prisiminė: "Prieš kelerius metus, būdamas Kauno savivaldybės tarybos narys ir "Jaunosios Lietuvos" vadovas, irgi susidūriau su sekimu. Vienas į mūsų organizaciją įstojęs žmogus rinko duomenis ne tik apie mus, bet apie daug ką. Pagavome jį renkantį informaciją apie vieną religinę organizaciją. Būdamas aukšto rango mūsų partijos narys, jis paliko savo ataskaitą būstinėje. Matyt, užgėrė. Radęs tą medžiagą nuėjau pas Kauno saugumo šefą ir sukėliau skandalą. Pasakiau, kad toks ir toks žmogus yra jūsų organizacijos infiltruotas į mūsų partiją. Pareiškiau, kad jeigu dar kartą toks atvejis pasikartos, jo parengtas raštas atsidurs spaudoje. Labai įsižeidžiau dėl sekimo. Pasakiau, kaip čia yra: senais laikais mane KGB persekiojo, o dabar patriotinę organizaciją lietuviškas saugumas seka. Saugumo vadovas garantavo, kad tai buvo padaryta vieno darbuotojo, kuris jau nedirba, iniciatyva".

Todėl Seimo NSK narys siūlo priimti įstatymą, kuriuo Saugumo departamentui būtų draudžiama infiltruoti į partijas ir kitas teisėtai veikiančias organizacijas savo šnipus. inipinėti politikus, anot S.Buškevičiaus, yra amoralu. Jo nuomone, sekimo metodus tegalima taikyti prieš ekstremistines, nelegalias organizacijas, sektas.

"Už partijos nario užverbavimą turi būti traukiama baudžiamojon atsakomybėn, - mano S.Buškevičius. - Toks narys ir tas, kas jį užverbavo, turi būti teisiami, nes sekti - labai šlykštu". Saugumas, anot Seimo NSK nario, ne tik negali turėti savo šnipų partijose, bet ir politikų kviestis oficialių pokalbių.

Tiesa, S.Buškevičius mano, kad viešai rengiamose konferencijose saugumo darbuotojai gali dalyvauti. "Spaudos konferencijoje gali būti žmonės ir iš saugumo, ir iš policijos, ir iš sporto ar žemdirbių organizacijų, - įsitikinęs Seimo narys. - Tačiau politikas saugumo informatoriumi negali tapti".