aA
Praėjusių metų spalį užsienio spaudoje jau buvo skelbiama apie “Silicon Light Machines” sukurtą naujausią ekranų gamybos technologiją – GLV (“Grating Light Valve”). Tvirtinama, kad ši technologija kur kas pranašesnė už visas plačiai taikomas ekranų gamybos technologijas.
Eksperimentinis GLV ekranas
Eksperimentinis GLV ekranas
Su “Silicon Light” pradėjo bendradarbiauti kompanija “Sony”, todėl GLV ekranus galima bus išvysti ganėtinai greitai. Sutartis tarp kompanijų buvo pasirašyta dar šių metų liepos mėnesį. Pagal šią sutartį “Sony” naudos GLV technologijas kurdama paprastiems ir komerciniams vartotojams skirtus ekranus.

Skirtingai, nei kitos tobulinamos vaizdavimo technologijos (pavyzdžiui, “Texas Instruments” kuriama mikro-veidrodžių sistema, dar vadinama DLP), GLV ekranuose bus penkios mikrojuostelės, formuosiančios kiekvieno ekrano taško spalvą. Kiekvienas taškas galės būti pilnai įjungtas, pilnai išjungtas arba gali būti pasirinktas ir tarpinis variantas.

GLV ekranai prilygsta įprastiesiems katodinio vamzdžio (CRT), skystųjų kristalų (LCD) ar minėtiems DLP ekranams, tačiau juos visus gerokai aplenkia skiriamosios gebos ir šviesos išskyrimo galimybėmis. Lazerinės šviesos šaltinis leidžia GLV ekranams išskirti iki 30 000 liumenų šviesos. Be to, vaizdas ekrane gali keistis tūkstančius kartų greičiau, nei senesniuosiuose, visiškai pašalintas vaizdo inertiškumas

“Sony” jau nebe pirmą kartą išsiveržia į priekį ekranų kokybės lenktynėse. Tuomet, kai ir katodinio vamzdžio ekranai buvo laikomi pažangiausiu produktu, buvo sukurta patobulinta Lorenco vamzdžio (“Lawrence Tube”) technologija, pavadinta kūrėjo vardu. Nors tuometinė elektroninė pramonė į šią technologiją pažiūrėjo kreivai, “Sony” ją dar patobulino ir 1968 metais pervadinusi į “Trinitron” pradėjo gaminti aukščiausios kokybės ekranus, naudojamus iki šių dienų.

Manoma, kad pirmieji GLV ekranai rinkoje pasirodys po 3-5 metų, bet iš pradžių jie bus orientuoti į pasiturinčius pirkėjus bei specifinę skaitmeninio kino rinką.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.