aA
Palestiniečių lyderis Yasseras Arafatas kalbėdamas parlamente pirmadienį pareiškė, kad jo vadovybė smerkia "bet kokį terorizmą". Svarbioje kalboje įstatymų leidėjams jis taip pat pridūrė, jog yra pasirengęs atsistatydinti, jei parlamentas norėtų jį pakeisti.
Yasser Arafat
Yasser Arafat
Pirmajame kreipimesi parlamente per šešis mėnesius 73 metų palestiniečių vadovas pareiškė, jog Izraelis pasinaudojo praėjusį rugsėjį Jungtinėse Valstijose įvykdytais teroro išpuoliais, mėgindamas palestiniečių pasipriešinimą okupacijai pavaizduoti kaip "terorizmą".

"Šiandien palestiniečiai nepritaria jokiam terorizmui, nesvarbu, ar jį vykdo valstybės, ar grupės, ar atskiri asmenys", - parlamentui sakė Y.Arafatas, kuris nors ir nevengė pajuokauti, tačiau atrodė gana pasiligojęs.

Jis pasisakė prieš bet kokias operacijas Izraelio ir palestiniečių civilių atžvilgiu, taip tikriausiai ragindamas palestiniečių kovotojus nutraukti savo išpuolius Izraelio teritorijoje, kurių gerokai sumažėjo per paskutines penkias savaites.

Kalbėdamas rugsėjo 11-sios išpuolių metinių išvakarėse, Y.Arafatas išreiškė savo užuojautą jų aukoms bei pasisiūlė prisijungti prie JAV vadovaujamo karo su terorizmu, jei jis vyks nepažeidžiant tarptautinės teisės ribų.

Tačiau, pasak jo, Izraelis pasinaudojo išpuoliais, tarp jų tarptautinės bendrijos smerkiamais savižudžių susisproginimais, kad palestiniečių rezistenciją pavaizduotų kaip terorizmą.

Y.Arafato teigimu, Izraelio tęsiama Vakarų Kranto ir Gazos Ruožo teritorijų okupacija pastūmėjo "taikos horizontą" bei ėmė kelti grėsmę palestiniečių prezidento bei parlamento rinkimams, kurie numatyti kitų metų sausio mėnesį.

"Prezidento ir parlamento rinkimai turi įvykti, tačiau demokratinėmis sąlygomis. Izraelis turi nutraukti palestiniečių miestų apsiaustį, atitraukti savo tankus, kad mūsų žmonės galėtų pasinaudoti savo demokratinėmis teisėmis", - teigė jis, ragindamas tarptautinę bendriją atsiųsti į rinkimus savo stebėtojus.

Y.Arafatas taip pat sakė esąs pasirengęs, kaip to reikalauja JAV prezidentas George'as W.Bushas, atsisakyti savo vykdomųjų įgaliojimų, jei to panorės ir Palestiniečių įstatymų leidybos taryba.

"Jei norite, galite rasti kažką, kuris vietoj manęs stotų prie vykdomosios valdžios vairo. Visai to norėčiau - gal pagaliau galėčiau kiek atsipūsti", - pareiškė jis šypsodamasis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.