Didžiai gerbiamas ponas Virgilijau,
yra įvairių nuomonių, teigiančių, jog vegetarai dažniau serga širdies ligomis, manant jog negauna pakankamo kiekio reikalingų medžiagų, pvz: geležies ir tt.
Jūs kaip savo srities specialistas, ką manote apie tai ???
Iš anksto dėkoju,
Su draugiškais linkėjimais,
Saulius
Atsakymas
Gerb. Sauliau,
Vegetariško maisto įtaka širdžiai nėra pakankamai moksliškai ištirta. Nustatyta, kad riebaus, gyvulinės kilmės maisto nesaikingas vartojimas kenkia širdžiai, skatina aterosklerozės vystymąsi. Tačiau nevertėtų “perlenkti lazdą” ir nukrypti į kraštutinumą – maitintis vien augaliniu maistu. Manoma, kad augalinės kilmės maistas žmogaus racione turėtų vyrauti ir sudaryti apie 70-80 proc. Tačiau su gyvulinės kilmės produktais organizmas gauna vertingų baltymų, geležies, kalcio, magnio ir kitų mikroelementų. Todėl maitinantis vien augaliniu maistu, ypač ilgesnį laiką, gali atsirasti kai kurių maisto medžiagų nepriteklius.
Virgilijus Grinius