aA
Seimo pirmininko Artūro Paulausko siūlymu parlamentarai ketvirtadienį plenariniame posėdyje išklausys Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko Alvydo Medalinsko pranešimą dėl parlamentinių ryšių grupės įsteigimo su Baltarusijos Respublika.
Ketvirtadienį Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos atstovai paprašė Seime surengti diskusiją dėl šios grupės įsteigimo.

Apie parlamentinių ryšių grupės su Baltarusijos Respublika įkūrimą antradienį paskelbė Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovas Bronius Bradauskas.

Į šią grupę užsirašė 19 Seimo narių, daugiausia iš opozicinės Socialdemokratinės koalicijos frakcijos bei Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų frakcijos, tačiau joje yra ir du Seimo daugumos atstovai - Socialliberalų frakcijos nariai Viktoras Uspaskichas ir Vytautas Kvietkauskas.

Kaip žinoma, Vakarų valstybės ir Lietuva nepripažįsta spalio mėnesį išrinkto Baltarusijos dvejų rūmų parlamento - Nacionalinio susirinkimo, o vieninteliu teisėtu įstatymų leidybos organu laiko Aleksandro Lukašenkos dar 1996 metais išvaikytą 13-ojo šaukimo Baltarusijos Aukščiausiąją Tarybą.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas A. Medalinskas anksčiau BNS pareiškė apgailestavimą dėl parlamentinių ryšių grupės su Baltarusijos Respublika įkūrimo.

"Apgailestauju, kad yra Seimo narių ir frakcijų, kurie nežino politinio konteksto ir Europos valstybių požiūrio į dabartinę Baltarusijos valdžią", sakė A. Medalinskas.

Tačiau jis pabrėžė, jog tokios grupės įkūrimas niekaip nekeičia oficialios Lietuvos pozicijos Baltarusijos atžvilgiu.

Oficialusis Vilnius laikosi "kritinio dialogo" su Minsku politikos. Lietuva prisijungė prie Europos Sąjungos kritiškų pareiškimų dėl demokratijos padėties Baltarusijoje, tačiau paliko pragmatiškus kontaktus su Baltarusijos vykdomąja valdžia.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.