aA
Vagystę iš Palangos Gintaro muziejaus policijos pareigūnai lygina su detektyvinio filmo scenarijumi. Nusikaltėliai savo veiksmus buvo apgalvoję iki menkiausių smulkmenų.
Thief
Kaip įvykio vietoje Eltos korespondentui pasakojo Gintaro muziejaus rūsyje įrengtose patalpose nakvoję poilsiautojai, paryčiais juos pažadino keistas triukšmas prie durų, o netrukus sudužus lango stiklui ėmusi kaukti apsaugos signalizacija. Moterys pasakojo pirmiausia pamaniusios, kad vagiama jų mašina. Kai jos užsidegė šviesą ir pamėgino išeiti į lauką, pastebėjo, jog durys užblokuotos.

Matyt, žinodami, kad pastate yra žmonių, vagys iš anksto pasirūpino savo saugumu ir, kaip paaiškėjo vėliau, virvėmis prie įvairių pastato konstrukcijų pritvirtino visas laukines Gintaro muziejaus duris, kad šios neatsidarytų. Suveikus apsaugos signalizacijai sargė nedelsdama iškvietė policiją.

Poilsiautų teigimu, policija atvyko gana greitai, tačiau nusikaltėliai jau buvo spėję pasprukti. Jiems padėjo iš anksto paruoštos kliūtys: privažiavimai prie muziejaus buvo užblokuoti rąstais, ant kelio buvo padėti ir žole užmaskuoti metaliniai lakštai su plieniniais spygliais, kelių lygyje ištempti trosai, o parko vartai užrakinti pačių nusikaltėlių spynomis.

Anot policininkų, visa tai pasiteisino ir sutrukdė operatyviai atvykti į įvykio vietą, nes pareigūnams teko nutempti užverstus medžius, o spygliams pradūrus mašinų padangas - bėgti. Keli pareigūnai, užkliuvę už ištemptų lynų, pargriuvo.

Gintaro muziejuje įrengta trijų ruožų apsaugos signalizacija, sauganti perimetrą, langus bei fiksuojanti judesį. Į antrame aukšte esančią ekspozicijų salę nusikaltėliai pateko gana brutaliu būdu, nes pasinaudoję specialiai atsineštomis medinėmis kopėčiomis įlipo į balkoną ir išdaužė langą, o pagrobę gintaro luitą ant žemės nusileido virve. Policija spėja, kad nusikaltimą įvykdė keli asmenys, nes jam pasiruošti nebuvo lengva. Įvykio aplinkybes jie prilygina detektyvinio filmo scenarijui.

Muziejininkai spėja, kad vagys vykdė specialų užsakymą, nes iš vitrinos, kurioje buvo eksponuojama 14 įvairaus dydžio gintaro gabalų, pavogtas tik vienas- sunkiausias ir bene vertingiausias muziejaus eksponatas, vadinamasis Saulės akmuo. Jis sveria 3 kilogramus 698 gramus ir yra trečias pagal savo svorį Europoje.

Sunkesni už jį, muziejininkų duomenimis, saugomi tik Kaliningrado srityje ir Vokietijoje. 1990-aisiais jo rinkos kaina siekė 300 tūkstančių, o muziejinė - 700 tūkstančių rublių. Dabartinės šio gintaro vertės specialistai dar nenustatė.

Vadinamasis Saulės akmuo buvo pavogtas ir per pirmąją Gintaro muziejaus vagystę 1990 metų lapkritį, kai iš viso buvo dingę apie 70 įvairaus dydžio gintaro gabalų. Tąkart nusikaltėliai nebuvo tokie išradingi ir baigiantis darbo dienai paprasčiausiai pasiliko patalpose ir pasislėpė. Policijai vagišius pavyko sulaikyti gana greitai. Jie buvo nuteisti ir jau atliko savo bausmę.

Vagystė Palangos gintaro muziejuje - dar viena skaudi pamoka, tuo tarpu sakė Eltai Lietuvos dailės muziejaus Vilniaus paveikslų galerijos vadovas Vytautas Balčiūnas. Gintaro muziejus Palangoje yra Lietuvos dailės muziejaus padalinys.

Jau seniai, pasak V. Balčiūno, buvo parengtos ir Vyriausybės patvirtintos nacionalinių kultūros vertybių saugojimo schemos, tačiau dėl lėšų stygiaus jos nėra visiškai įgyvendintos. Šiuo metu tik vienas Vilniaus arsenale esantis Taikomosios dailės muziejus atitinka aukščiausius reikalavimas. Visą pastatą - viduje ir išorėje stebi vaizdo kameros, budi ginkluota apsaugos policija. Tarptautinio lygio apsauga čia įrengta tada, kai buvo ruošiamasi eksponuoti Lenkijos nacionalinę vertybę - Jano Mateikos monumentalią drobę "Žalgirio mūšis".

Aukščiausiu lygiu yra saugoma ir šiuo metu Taikomosios dailės muziejuje veikianti paroda "Krikščionybė Lietuvos mene". Niekas nepastebėtas net priartėti prie muziejaus negali. V.Balčiūnas prisimena, kaip kartą nepasisekė vaikams, sumaniusiems kažką papaišyti ant muziejaus sienų - policija prisistatė tą pačią akimirką.

Parduoti šį unikalų gintarą, sveriantį 3 kg 698 g, mano V.Balčiūnas, net ir užsienyje būtų sudėtinga, ir vargu ar iš viso įmanoma, nes jis aprašytas tarptautiniuose kataloguose. Jei Palangos gintaro muziejaus pastatą stebėtų vaizdo kameros, policijai dabar būtų žinomi vagių veidai.

Tinkamai saugoti nacionalines kultūros vertybes, sako V.Balčiūnas, yra nacionalinio saugumo dalis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.