aA
Pirmadienį Afganistanas atiduos pagarbą legendiniam Šiaurės aljanso vadui, šalies didvyriui Ahmadui Shahui Masoodui, kurį likus dviem dienoms iki rugsėjo 11 dienos išpuolių Jungtinėse Valstijose greičiausiai nužudė "al-Qaeda" tinklo sąmokslininkai.
Amhad Shah Masood
Amhad Shah Masood
A.S.Masoodo ir kitų kovoje su sovietų armija bei Talibanu kritusių mudžahidų atminimui pagerbti skirtos metinės paskelbtos valstybės švente.

Tikimasi, kad pirmadienio rytą į Kabulo stadione rengiamas iškilmes, kurių metu bus pagerbtas buvusio Šiaurės aljanso karinis vadas, susirinks dešimtys tūkstančių žmonių.

Pagrindinį pranešimą iškilmėse ketina perskaityti aukštas Šiaurės aljanso veikėjas ir švietimo ministras Younisas Qanooni, renginyje taip pat laukiama pasirodant ir keturiolikmečio A.S.Masoodo sūnaus Ahmado.

Panašūs, tik mažesni renginiai vyks visoje šalyje, taip pat ir A.S.Masoodo tvirtovėje Pandžširo slėnyje.

Minėjimo renginiuose nedalyvaus prezidentas Hamidas Karzai, šią savaitę išskrendantis į Niujorke rengiamą Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją. Pandžšire H.Karzai drauge su keliais kitais ministrais lankėsi šeštadienį. Prezidentas už A.S.Masoodą pasimeldė prie jo mauzoliejaus, pastatyto ant kalvelės, nuo kurios atsiveria vaizdas į A.S.Masoodo gimtąjį Bazarako kaimą.

"Telaimina Dievas jį ir jo sekėjus. Telaimina Dievas Afganistano žmones", - liūdnai sakė H.Karzai, kurį patį prieš dvi dienas šalies pietuose, Kandahare, buvo kėsintasi nužudyti.

"Jo gyvenimo tikslas buvo Afganistano laisvė, dėl jos jis tapo kankiniu".

Trumpo H.Karzai kreipimosi metu ašarų nepajėgė suvaldyti buvęs A.S.Masoodo pavaduotojas, dabartinis viceprezidentas ir gynybos ministras Mohammadas Qasimas Fahimas.

Po pasikėsinimo į H.Karzai ir po galingo bombos sprogimo, per kurį ketvirtadienį Kabule žuvo trisdešimt žmonių, apsauga stadione veikiausiai bus smarkiai sustiprinta.

Už minėjimo programą atsakingas A.S.Masoodo brolis Wali po pasikėsinimo į H.Karzai tvirtino, kad negali būti nė minties atšaukti renginius, nes toks poelgis prilygtų pasidavimui teroristams.

Belaukiant A.S.Masoodo mirties ir rugsėjo 11-osios išpuolių metinių, kurių organizavimu kaltinama buvusio Talibano režimo sąjungininkė "al-Qaeda", Kabule jau paskelbta ypatingoji padėtis.

Aplinkui visą sostinę pridygo kelių kontrolės postų, o vietos valdžia ir Tarptautinės saugumo pagalbos pajėgos (TSPP) tikrina atsitiktinai pasirinktas transporto priemones.

Pernai rugsėjo 9 dieną A.S.Masoodą susprogdino žurnalistais apsimetę įtariami "al-Qaeda" kovotojai, kurie, kaip manoma, veikė Talibano nurodymu. Šiuo nužudymu buvo siekiama pašalinti vieną paskutiniųjų kliūčių, trukdžiusių Talibanui perimti viso Afganistano kontrolę.

Tačiau A.S.Masoodo žūtis tapo režimo griūties pranašu - Talibanui atsisakius išduoti rugsėjo 11-osios išpuoliais kaltinamą "al-Qaeda" lyderį Osama bin Ladeną, JAV pradėjo didelę oro smūgių kampaniją, ir netrukus talibų režimas žlugo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.