aA
Maždaug prieš pusantrų metų net kelios Lietuvos teisėtvarkos institucijos surengė triukšmingą operaciją, kurios metu konfiskavo beveik milijoną dolerių. Tada gal mėnesį buvo giriamasi, kokie mūsų pareigūnai šaunuoliai.
Po to stojo penkiolikos mėnesių tyla, ir galiausiai paaiškėjo, kad minėtoji operacija patyrė visišką fiasko ir mūsų pareigūnams jei ir yra kuo didžiuotis, tai nebent tuo, kad nieko nesugeba.

Tačiau ši istorija įdomi tuo, kad joje figūruoja viena garsi asmenybė.

Trumpai nusikelkime į 1999 m. gegužės mėnesį. Tuomet policijos pareigūnai net keturias dienas buvo apgulę Vidmanto Vasiliausko įmonę “W”.

Įmonės biure (Kalvarijų gatvėje) buvęs apsaugos darbuotojas užsirakino ir keturias paras naikino dokumentus, o tuo metu firmos savininkas su policija bendravo telefonu ir ją vedžiojo už nosies.

Galiausiai “W” būstinę šturmavo “Aro” automatininkai. Kratos metu po grindimis rastas beveik milijonas dolerių.

Tuomet žiniasklaida trimitavo, kad teisėtvarkininkai nustatė, jog V.Vasiliausko įmonėje “W” nuo valstybės nuslėpta mažiausiai 7 mln. litų pajamų, būta įtarimų, jog ši bendrovė užsiėmė tauriųjų metalų kontrabanda.

Svarbiausios šioje istorijoje dvi detalės: viena, kad į labai pelningą V.Vasiliausko verslą savo pinigus investavę buvo gana aukšti pareigūnai ir verslininkai, o antra, kad V.Vasiliausko advokatu tapo Vytautas Markevičius (dabartinis vidaus reikalų ministras).

Nors kadaise tvirtinta, kad tai labai perspektyvi byla, kad suduotas didžiulis smūgis nusikalstamumui (skelbta, kad net trys šalies teisėsaugos tarnybos buvo surinkusios informacijos apie nusikalstamą V.Vasiliausko bendrovės veiklą) ir kad kalti bus nubausti, tačiau įvyko kažkoks stebuklas.

Jungtinėmis V.Markevičiaus ir aukštų pareigūnų pajėgomis su visokiausių “stogų” pagalba, pavyko pasiekti neįtikėtinų rezultatų - byla net neatsidūrė teisme ir apskritai baigiama numarinti, o ir spauda buvo užčiaupta.

Paaiškėjo, kad firma “W” ir V.Vasliauskas visai ne nusikaltėliai ir ne aferistai, o kuo tyriausi verslininkai, todėl jau neturėtų stebinti, kad jiems grąžintas konfiskuotas po grindimis rastas beveik milijonas dolerių.

O grąžinimo istorija taip pat daugiau nei neįtikėtina.

Praėjus daugiau nei metams po įvykio, į Vidaus reikalų ministeriją kreipėsi anksčiau barmenu dirbęs Alfredas Gervinas. Vyriškis visus nustebino pareiškęs, kad bendrovės "W" slaptavietėse rasti pinigai priklauso jam.

Teisėsaugos pareigūnai tada buvo orūs ir teigė, kad tai įprasta kontrabandininkų taktika. Dažnai, kai triukšmas dėl paimtų pinigų ar kontrabandinių prekių aprimsta, atsiranda neva tikrieji turto savininkai ir mėgina jį atsiimti. Bet šįkart kažkodėl pinigai buvo grąžinti, keista tai, kad ne A.Gervinui, o V.Vasiliauskui. Operatyvininkai šiam įvykiui randa tik vieną paaiškinimą, kyšiai, korupcija, spaudimas.

Teisininkai juokauja, kad V.Markevičius turi neįtikėtinų galių, todėl jam pavyko “ištraukti milijoną”. Tiesa, vargu ar tokiais sugebėjimais galima didžiuotis, greičiau - baisėtis. Tai tik paliudija, kad už V.Markevičiaus nugaros stovi kažkokios neaiškios jėgos.

1999 metais, taip pat nelabai aišku, kaip, kodėl ir kieno pagalba V.Markevičius buvo paskirtas vidaus reikalų viceministru. Ir galiausiai dabar V.Markevičius tapo ministru (pats jis teigė, apie tokius savo karjeros šuolius niekada net nesvajojęs).